Sărbătoritul zilei (2/2): Aldous Huxley

Aldous Huxley, pe numele său complet Aldous Leonard Huxley (26 iulie 1894, Godalming, comitatul Surrey, Anglia – 22 noiembrie 1963, Los Angeles, California, S.U.A.)

Romancier, autor de proză scurtă, de cărți pentru copii și de jurnale de călătorie, filosof, eseist, poet, dramaturg, publicist și scenarist englez.

Aldous Huxley „[…] s-a născut în oraşul englez Godalming, comitatul Surrey, într-o familie cu o îndelungată tradiţie intelectuală. În 1908 şi-a început studiile la Eton College, iar după o întrerupere de doi ani le-a continuat la Balliol College din Oxford. În 1916 a publicat prima sa carte, volumul de versuri «Roata în flăcări» (The Burning Wheel). Patru ani mai târziu, în 1920, i-a apărut un volum de povestiri, «Limbo», urmat – la doar un an – de primul său roman, «Crome Yellow» (Galben de Crome). «Brave New World» (Minunata lume nouă), unul dintre romanele de referinţă ale secolului trecut, a fost publicat în 1932. În 1937 Huxley s-a mutat în Statele Unite împreună cu soţia sa, Maria, şi fiul lor, Matthew. A locuit până la sfârşitul vieţii în sudul Californiei şi în New Mexico, s-a apropiat de filosofia orientală şi a scris o vreme scenarii de film. Tot aici a început să experimenteze drogurile psihedelice, relatându-şi ulterior trăirile în faimosul eseu «The Doors of Perception» (Porţile percepţiei) din 1954. A publicat de-a lungul vieţii numeroase romane, volume de povestiri, eseuri şi poezii, scenarii de film şi biografii, cărţi de filosofie, jurnale de călătorie şi cărţi pentru copii, fiind considerat unul dintre cei mai reprezentativi şi mai influenţi scriitori ai secolului XX. În 1959 a fost distins cu Premiul pentru Excelenţă al Academiei Americane de Arte şi Litere.” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui Aldous Huxley – un autor polivalent, înzestrat cu o inteligență deosebită, fiind unul dintre cei mai importanți scriitori și intelectuali ai timpului său! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org