Sărbătoritul zilei (2/2): Alexandr Soljenițîn

Alexandr Soljenițîn, pe numele său complet Alexandr Isaievici Soljenițîn (11 decembrie 1918, Kislovodsk, Republica Sovietică Federală Socialistă Rusă [Rusia] – 3 august 2008, Troițe-Likovo, lângă Moscova, Rusia)

Romancier, autor de proză scurtă, eseist, memorialist, publicist, istoric, filosof, profesor, activist și disident anticomunist, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1970.

„[…] A luptat în Al Doilea Război Mondial, dar a fost arestat în 1945, pentru criticarea lui Iosif Stalin. A petrecut opt ani în închisori şi lagăre de muncă forţată şi alţi trei în exil forţat. «O zi din viaţa lui Ivan Denisovici» (Odin den’ Ivana Denisovicia, 1962), roman bazat pe experienţa sa din lagărul de muncă, l-a transformat într-un oponent elocvent al represiunii statului. A fost nevoit să-şi publice mai târziu lucrările în străinăta­te. Printre acestea se numără «Primul cerc» (V kruge pervom, 1968), «Pavilionul can­ceroşilor» (Rakovîi korpus, 1968) şi «August 1914» (Avgust Cetîrnadţatogo, 1971). În 1970 i-a fost decernat Premiul Nobel. Publicarea primului volum din «Arhipelagul Gulag» (Arhipelag Gulag, 1973), una dintre cele mai importante lucrări ale prozei ru­seşti, i-a atras acuzaţia de trădare. Izgonit din Uniunea Sovietică în 1974, s-a stabilit în Statele Unite şi s-a bucurat de faimă universală până când s-a întors în ţară. La sfârşitul anilor 1980, politica de glasnost i-a făcut accesibile operele în Rusia, dar tot­odată a contribuit la dispariţia interesului faţă de lucrările sale şi faţă de rolul profetic pe care Soljeniţîn a pretins că l-ar fi avut în istoria Rusiei. În 1994, Soljeniţîn a pus capăt exilului, întorcându-se în ţară. Din 1998 până în 2003 a publicat mai multe fragmente autobiografice, iar în 2007 i-a fost decernat Premiul de Stat.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 14)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui Alexandr Soljenițîn, unul dintre cei mai marcanți scriitori ai literaturii ruse, dar și universale, cât și unul dintre cei mai mari luptători pentru libertatea umană, un simbol la nivel mondial al opoziției față de opresiunea totalitară statală! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org