Sărbătoritul zilei (2/2): Ernest Hemingway

Ernest Hemingway, pe numele său complet Ernest Miller Hemingway (21 iulie 1899, Cicero [Oak Park], Illinois, S.U.A. – 2 iulie 1961, Ketchum, Idaho, S.U.A.)

Romancier, autor de proză scurtă și de jurnale de călătorie, memorialist și jurnalist american, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1954.

„Ernest Miller Hemingway (1899-1961) este unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX şi un clasic al literaturii universale. Scrierile lui s-au bucurat de un succes imediat încă din timpul vieţii. Hemingway a primit în 1953 Premiul Pulitzer, în 1954 Premiul Nobel, iar multe dintre cărţile lui au fost ecranizate la scurt timp după apariţie. A avut o viaţă extrem de tumultuoasă: s-a căsătorit de patru ori, a fost un vânător şi un pescar pasionat, a participat la ambele conflagraţii mondiale şi la Războiul Civil din Spania. În Primul Război Mondial a lucrat ca şofer de ambulanţă, a fost rănit pe frontul italian, iar guvernul Italiei i-a acordat Medaglia dʼargento pentru eroism. După război devine corespondent al ziarului «Toronto Star», iar în 1921 se mută la Paris, unde o cunoaşte pe Gertrude Stein şi intră în cercul intelectualilor americani expatriaţi, ce va fi cunoscut ulterior sub numele de Generaţia pierdută. Printre apropiaţii săi din acea epocă se numără poetul Ezra Pound şi prozatorul Francis Scott Fitzgerald. În aceeaşi perioadă (1926) apare şi primul roman de succes al lui Hemingway, «The Sun Also Rises» (tradus în română cu titlul «Fiesta»), o carte cu tentă autobiografică ce descrie, printre altele, viaţa comunităţii americane din Europa. În timpul Războiului Civil din Spania a lucrat ca jurnalist. Simpatizant al republicanilor de stânga, Hemingway rupe prietenia cu John Dos Passos din pricina reportajelor acestuia despre atrocităţile comise de ambele tabere implicate în război. Viaţa agitată a marelui prozator a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru multe din cărţile sale. Printre ele se numără şi romanele care l-au făcut cunoscut lumii întregi, precum «For Whom the Bell Tolls» («Pentru cine bat clopotele», 1940; Polirom, 2008, 2014), dar şi numeroasele povestiri şi nuvele publicate de-a lungul vieţii. Hemingway atinge culmea gloriei literare după apariţia, în 1952, a microromanului «The Old Man and the Sea» («Bătrânul şi marea»; Polirom, 2007, 2014). Din proza lui Hemingway au mai apărut în traducere, unele în mai multe ediţii, «Adio, arme», «Grădina Raiului», «A avea şi a nu avea», «Dealurile verzi ale Africii», «Moarte după-amiaza», «Puhoaiele primăverii», «Zăpezile de pe Kilimanjaro şi alte povestiri» şi «Insulele lui Thomas Hudson».” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul numeroaselor cărți, disponibile atât în limba română, cât și în engleză, ale lui Ernest Hemingway – unul dintre cei mai proeminenți și influenți autori americani! Multe dintre scrierile sale sunt considerate opere clasice ale literaturii americane. Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org