Sărbătoritul zilei (2/2): Hunter S. Thompson

Hunter S. Thompson, pe numele său complet Hunter Stockton Thompson (18 iulie 1937, Louisville, Kentucky, S.U.A. – 20 februarie 2005, Woody Creek, Colorado, S.U.A.)

Jurnalist și scriitor american.

„[…] Este creatorul aşa-numitului «jurnalism Gonzo», un stil de reportaj în care autorul se implică atât de mult încât devine personajul central al relatării. Scriitorul a avut o existenţă tumultuoasă: închis pentru jaf la închisoarea Jefferson County, se alătură Forţelor Aeriene Americane, în cadrul cărora lucrează şi ca redactor sportiv. În martie 1963, Hunter S. Thompson călătoreşte în America de Sud, în calitate de corespondent pentru «The National Observer». În 1966, apare «Hell’s Angels: The Strange and Terrible Saga of the Outlaw Motorcycle Gangs», descrierea experienţei pe care Hunter S. Thompson a avut-o cu gaşca de motociclişti Hells Angels. Adept al unui mod nonconformist de a trăi, scriitorul american inventează şi un nou stil de a scrie: la limita disperării, confruntat cu un termen limită, trimite revistei «Scanlan’s Monthly» pagini rupte din carnetul său de însemnări. Astfel avea să ia naştere «jurnalismul Gonzo». Faima şi-a câştigat-o lucrând în special în calitate de corespondent pe probleme de politică internă pentru revista «Rolling Stone», în care au apărut pentru prima dată «Fear and Loathing in Las Vegas» şi «Fear and Loathing: On the Campaign Trail ’72».

Având o puternică tentă autobiografică, «Spaime şi scârbe în Las Vegas» (1971) îi are ca principali protagonişti pe jurnalistul Raoul Duke, alter ego-ul scriitorului, care pleacă spre Las Vegas într-o decapotabilă roşie, împreună cu avocatul său, doctorul Gonzo, ca să descopere partea întunecată a Visului American. Sub pretextul unei relatări «la cald» a faimoasei curse de motociclete «Mint 400», cei doi se lansează într-o aventură halucinogenă: înarmaţi cu un întreg arsenal de amfetamine, haşiş, marijuana şi LSD, viziunea lor asupra celebrilor ani ’60 din America nu poate fi decât grotescă şi absurd de hilară, o perspectivă de coşmar împinsă până la ultimele ei consecinţe. Romanul a fost ecranizat în 1998 în regia lui Terry Gilliam, cu Johnny Depp şi Benicio del Toro în rolurile principale, devenind unul dintre filmele-cult ale contraculturii americane.” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul celui mai renumit roman a lui Hunter S. Thompson – „Spaime şi scârbe în Las Vegas”! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org