Sărbătoritul zilei (2/2): John Williams

John Williams, pe numele său complet John Edward Williams (29 august 1922, Clarksville, Texas, S.U.A. – 3 martie 1994, Fayetteville, Arkansas, S.U.A.)

Romancier, poet, editor și profesor american.

„[…] S-a înrolat în aviaţia Statelor Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, petrecând doi ani şi jumătate în China, Birmania şi India. La sfârşitul războiului, se înscrie la Universitatea din Denver. Debutează în 1948 cu romanul «Nothing But the Night», urmat de volumul de poeme «The Broken Landscape» (1949). În 1960 îi apare al doilea roman, «Butcher’s Crossing», o frescă a vieţii din Kansasul anilor 1870. În 1963, graţie unei burse Rockefeller, face o călătorie de documentare în Italia, călătorie care va sta la baza romanului său din 1972, «Augustus». În 1965 îi apare romanul «Stoner», povestea vieţii unui profesor imaginar de la Universitatea din Missouri. Intrat în atenţia publicului după aproape jumătate de secol, romanul devine fenomen editorial internaţional, traducerea în limba franceză fiind semnată de celebra scriitoare Anna Gavalda. Romanul «Augustus», care înfăţişează Roma din timpul împăratului Octavian Augustus, a primit prestigiosul National Book Award for Fiction, «ex aequo» cu «Chimera» de John Barth. John Williams a murit în 1994, înainte de a termina manuscrisul romanului «The Sleep of Reason».” (Editura Polirom)

Despre „Stoner”:

„William Stoner, fiul unor fermieri din Vestul Mijlociu, se înscrie la Universitatea din Missouri pentru a studia agricultura. Încet-încet, își dă seama că adevărata sa vocație este literatura. Ajuns profesor, va încerca să insufle generațiilor de studenți dragostea pentru lecturi, ducând în același timp o viață aparent banală, care capătă însă o valoare universală. E, de fapt, viața majorității dintre noi, cu conflictele, singurătățile, izbânzile și mai ales înfrângerile noastre într-o lume cel mai adesea potrivnică. «Stoner» este o experiență literară unică, un imn închinat literaturii care ne modelează viețile.” (Editura Polirom)

Despre „Augustus”:

„Cel de-al treilea roman al lui John Williams, «Augustus», este o rescriere ficţională a vieţii împăratului Caius Octavius, din anii primei tinereţi până la bătrâneţe. Construită într-o manieră originală, din scrisori, rapoarte oficiale şi declaraţii ce refac pas cu pas destinul acestui personaj fascinant, cartea reprezintă un adevărat tur de forţă şi virtuozitate narativă. De la inteligenta şi promiscua fiică a împăratului, Iulia, până la conducători militari faimoşi, precum Marcus Antonius, sau cărturari şi poeţi ca Strabon, Horaţiu şi Ovidiu, fiecare personaj îşi păstrează individualitatea şi se povesteşte în acelaşi timp pe sine însuşi. Departe de a fi un simplu roman istoric, «Augustus» este o naraţiune complexă a devenirii şi transformării unei fiinţe umane remarcabile. În acelaşi timp, cartea reface o epocă şi o lume, cu intrigi şi lupte pentru putere, patriotism şi loialitate, comploturi şi libertinism.” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul superbelor romane ale lui John Williams! Vă așteptăm cu drag! 😊