Sărbătoritul zilei (2/2): Jostein Gaarder

Jostein Gaarder (n. 8 august 1952, Oslo, Norvegia)

Romancier, autor de proză scurtă și de cărți pentru copii și tineri, profesor și activist ecologic norvegian.

„Jostein Gaarder s-a născut în Oslo în anul 1952 într-o familie de profesori. A urmat cursurile de teologie, filosofie şi limbi scandinave la Universitatea din Oslo. Din 1981 a predat timp de zece ani filozofie şi istoria religiilor. În acelaşi timp a început să scrie şi a publicat cărţi de specialitate, apoi a debutat cu volumul «Diagnosticul şi alte nuvele» (1986).

În 1991, când Jostein Gaarder a scris «Lumea Sofiei», «romanul istoriei filosofiei», era convins că publicul lui avea să fie format doar din specialiști. Dar cartea a devenit peste noapte un bestseller internaţional. Tradusă în 60 de limbi, «Lumea Sofiei» a atins recordul de vânzări pe plan mondial în 1995, fiind vândută în peste 40 milioane de exemplare, şi s-a bucurat de un succes extraordinar în fiecare ţară unde a fost publicată. Cartea a fost adaptată într-un film și într-un joc pe computer.

Cu imaginația sa exuberantă și plăcerea de a istorisi, Jostein Gaarder a fascinat întreaga lume. Romanele sale, care pun întrebări despre locul omului în Univers, sunt citite cu același interes pe tot globul. Fie că este vorba despre cărți pentru copii sau de romane, scrierile lui Jostein Gaarder au fost traduse și sunt citite în toată lumea, indiferent de religia, cultura sau etnia cititorilor săi.

În seria de autor Jostein Gaarder, publicată de Editura Univers, au mai apărut romanele «Fata cu portocale», «Misterul de Crăciun», «Ca într-o oglindă, în chip întunecat», «Misterul cărților de joc» și «Castelul din Pirinei».” (Editura Univers)

Despre „Lumea Sofiei”:

„Într-o succesiune de oglinzi creatoare de iluzii nesfârşite, Sofia, protagonista celui mai cunoscut roman al norvegianului Jostein Gaarder, îi este povestită, treptat, întreaga filosofie a culturii occientale. Dacă filosofia sau literatura însăşi este pretextul acestei cărţi cititorul va afla pe cont propriu. El va face cunoștință, încă de la început, cu amestecul dintre fantezie şi marile întrebări ale omenirii. Pentru că nu găsise în biblioteci sau librării nicio carte în care tinerilor să li se ofere o formă accesibilă a marilor idei, scriitorul norvegian pune în scenă o poveste şi imaginează un personaj inventiv şi curios. Jocurile duble sunt specialitatea lui Gaarder: Sofia va fi pusă în oglindă de Hilde, destinatara reală a cursurilor, profesorii îşi vor schimba identităţile, iar întrebările nu vor putea primi niciodată răspunsuri unice. Aventura cunoaşterii va începe de la filosofii greci, va trece prin zorii creştinismului, prin medievalitatea europeană, va ajunge la Renaştere, Iluminism, Romantism şi până la sistemele de gândire ale secolului al XX-lea. Fără a fi o simplă carte de popularizare, «Lumea Sofiei» este o introducere în filosofia occidentală, deschizând apetitul cititorului pentru cunoaştere şi meditaţie asupra întrebărilor esenţiale. Căci, aşa cum Hilde e Sofie, aceasta nu e nimeni altcineva decât imaginea cititorului însuşi.” (Editura Univers)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui Jostein Gaarder – unul dintre cei mai importanți intelectuali contemporani norvegieni! Gaarder scrie deseori din perspectiva copiilor, explorând caracteristica lor de a se mira și de a-și pune diverse întrebări asupra lumii. El utilizează adesea metaficțiunea în operele sale și construiește narațiuni în ramă (povestiri în povestiri). Cărțile sale sunt adevărate festine spirituale! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org