Sărbătoritul zilei (2/2): Julian Barnes

Julian Barnes, pe numele său complet Julian Patrick Barnes, cunoscut și sub pseudonimele Edward Pygge și Dan Kavanagh (n. 19 ianuarie 1946, Leicester, Anglia)

Romancier, autor de proză scurtă, eseist, memorialist, traducător, critic și jurnalist englez.

„[…] A studiat la City of London School între 1957 şi 1964, apoi la Magdalen College, Oxford, absolvind (cu onoruri) în 1968 secţia de limbi moderne. După încheierea studiilor, a lucrat ca lexicograf pentru «Oxford English Dictionary» timp de trei ani. Din 1977, a devenit redactor literar şi a semnat recenzii în «New Statesmen» şi «New Review». Între 1979 şi 1986 a realizat cronici de televiziune, mai întâi pentru «New Statesmen» şi apoi pentru «Observer».

Opera lui Julian Barnes numără peste cincisprezece volume de proză şi eseuri, cariera sa literară fiind încununată de numeroase premii şi distincţii: Somerset Maugham Award pentru «Metroland» (1981), Geoffrey Faber Memorial Prize (1985), Prix Médicis pentru «Papagalul lui Flaubert» (1986), E.M. Forster Award (decernat de American Academy and Institute of Arts and Letters, 1986), Gutenberg Prize (1987), Grinzane Cavour Prize (1988), Prix Femina pentru «Trois» (1992). A fost de trei ori finalist la Booker Prize: în 1984 pentru «Papagalul lui Flaubert», în 1998 pentru «Anglia, Anglia» şi în 2005 pentru «Arthur & George». Statui francez i-a acordat în 1988 titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, în 1995 a fost numit Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres, iar în 2004 a primit titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres. De asemenea, în 1993 Fundaţia FVS i-a acordat Shakespeare Prize, iar în 2004 a fost recompensat cu Premiul Statului Austriac pentru Literatură Europeană. În prezent locuieşte la Londra.

În 2011, i-a fost decernat Man Booker Prize pentru romanul «Sentimentul unui sfârşit» (Editura Nemira, 2013).” (Editura Nemira)

Vă recomandăm și ecranizarea romanului său cu titlu omonim „The Sense of an Ending”, din 2017, în regia lui Ritesh Batra, din distribuția filmului făcând parte actorii: Jim Broadbent, Harriet Walter, Billy Howle, Freya Mavor, Joe Alwyn, Charlotte Rampling, Michelle Dockery, Matthew Goode, Emily Mortimer.

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui Julian Barnes, unul dintre cei mai premiați și apreciați scriitori postmoderniști englezi! Romanele sale sunt dovezi ale unei deosebite inventivități, au un pronunțat caracter intelectual și în centrul lor se află adesea personaje obsedate de înțelegerea și (re)interpretarea trecutului. Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org