Sărbătoritul zilei (2/2): Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro (n. 8 noiembrie 1954, Nagasaki, Japonia)

Romancier, autor de proză scurtă, compozitor-poet și scenarist japonez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 2017.

Kazuo Ishiguro s-a născut la Nagasaki, însă în 1960 a emigrat împreună cu familia sa în Anglia. A absolvit studiile superioare la „University of Kent” (Cantebury) și apoi cele de masterat la „University of East Anglia”.

Romanul său de debut, „Amintirea palidă a munţilor” („A Pale View of Hills”, 1982), este povestea unei japoneze din Anglia care trăiește singură și care încearcă să exorcizeze un trecut bântuit de groaza produsă de cel de-al Doilea Război Mondial.

Al doilea roman publicat, „Un artist al lumii trecătoare” („An Artist of the Floating World”, 1986), nominalizat în acelaşi an la „Booker Prize”, a fost laureat al „Whitbread Book of the Year Award” și conține o istorisire despre un pictor și profesor de artă, aflat la vârsta senectuții, care se străduiește să-și reorienteze viața personală.

Prin cel de-al treilea roman al său, „Rămăşiţele zilei” („The Remains of the Day”, 1989), Ishiguro a reușit să câștige „Booker Prize”-ul și să atingă cea mai înaltă treaptă a creației sale literare. Cartea a fost de un mare răsunet, dar și ecranizarea acesteia de asemenea – „The Remains of the Day”, din 1993, în regia lui James Ivory și cu o distribuție de excepție, în rolurile principale fiind: Anthony Hopkins, Emma Thompson, James Fox, Hugh Grant și Christopher Reeve.

A urmat apoi publicarea romanului „Nemângâiaţii” („The Unconsoled”, 1995), a cărui acțiune deși se petrece în răstimpul a doar trei zile, are o constituție narativă complexă.

Următorul său roman a fost „Pe cînd eram orfani” („When We Were Orphans”, 2000), carte care urmărește destinul a trei orfani.

Probabil cea mai frumoasă operă a lui Ishiguro este poate și cea mai tragică – „Să nu mă părăseşti” („Never Let Me Go”, 2005) – o tulburătoare poveste de dragoste și ai cărei personaje principale sunt trei tineri care fac parte dintr-o categorie distinctă de fiinţe: „donatori-clone”, în fapt produse de laborator, create cu scopul de a furniza organe de schimb pentru oamenii „adevăraţi”. Romanul a fost nominalizat la „Booker Prize”, „National Book Critic Circle Award” şi „Arthur C. Clarke Award” și a avut parte de o ecranizare superbă, în 2010, în regia lui Mark Romanek, în rolurile principale aflându-se Carey Mulligan, Keira Knightley și Andrew Garfield.

Cel mai recent roman al autorului japonez cu cetățenie britanică (din 1983) este „Uriașul îngropat” („The Buried Giant”, 2015). Fiind legat de o eră de legendă, Ishiguro a creat o poveste ce pare desprinsă din perioada Cavalerilor Mesei Rotunde.

În 2017 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru literatură.

În curs de pregătire se află un nou roman al său, intitulat „Klara and the Sun”, a cărei publicare este prevăzută pentru anul 2021.

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui Kazuo Ishiguro – unul dintre cei mai celebri scriitori contemporani de limbă engleză la nivel mondial! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org