Mihail Bulgakov, pe numele său complet Mihail Afanasievici Bulgakov (15 mai 1891, Kiev, Imperiul Rus [Ucraina] – 10 martie 1940, Moscova, U.R.S.S. [Rusia])
Romancier, autor de proză scurtă, dramaturg și medic rus.
„Destinul lui Bulgakov pare guvernat de același amestec de satiră, fantastic și tragism care e amprenta operei sale. Născut la Kiev în 1891, în familia unui profesor de teologie, studiază medicina, pe care o practică vreme de patru ani (1916-1920), pe front și în spitale de provincie. Devine dependent de morfină, dar, cu ajutorul primei sale soții, reușește să învingă răul. În 1920 abandonează medicina pentru a se dedica scrisului. Intră în lumea teatrului, iar piesa «Zilele Turbinilor», dramatizarea romanului «Garda Albă», are mare succes, fiind considerată un «Pescaruș» al noii generații de dramaturgi. Simpatia evidentă pentru ofițerii Albi face ca piesa să fie interzisă, dar (paradoxal!) este, în același timp, piesa preferată a lui Stalin. Din 1929 nu i se mai publică nici o carte și nu i se mai joacă nici o piesă. Trăind la limita supraviețuirii, Bulgakov se vede silit să-i trimită dictatorului o petiție, apoi, într-o scrisoare adresată guvernului sovietic, să vorbească despre dezechilibrul psihic la care e expus un creator a cărui existență este amenințată. Scrisoarea ramâne celebră atât ca model al disidenței asumate, cât și prin efectele ei neașteptate. Trei săptămâni mai târziu, primește un telefon bizar direct de la Stalin, în urma căruia, deși Bulgakov crede că a fost victima unei farse, este reangajat la teatru. Scrierile lui rămân însă nepublicate. În ultimul deceniu al vieții scrie cu frenezie, temându-se că nu va termina romanul «Maestrul și Margareta». Ultimele corecturi le face în 1940, pe patul de moarte, orb, dictând soției sale, Maria Sergheevna, care este, de altminteri, chiar modelul Margaretei.” (Editura Humanitas)
Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul scrierilor lui Mihail Bulgakov și îndeosebi a capodoperei sale, care este și una a literaturii universale din secolul al XX-lea: „Maestrul și Margareta”! Vă așteptăm cu drag! 😊
Sursă imagine autor: wikipedia.org