Sărbătoritul zilei (2/2): Paul Auster

Paul Auster, pe numele său complet Paul Benjamin Auster (n. 3 februarie 1947, Newark, New Jersey, S.U.A.)

Romancier, poet, eseist, memorialist, traducător, scenarist și regizor american de origine evreiască.

Paul Auster „[…] este unul dintre cei mai influenți scriitori americani ai zilelor noastre. A studiat literatura la Universitatea Columbia, apoi, între 1971 și 1974, a trăit în Franța, unde și-a început cariera literară ca poet și traducător al lui Sartre, Mallarmé și Maurice Blanchot. Pasionat de cinematografie, în 1995 a semnat scenariile filmelor «Smoke» și «Brooklyn Boogie» (la al doilea fiind și coregizor), precum și scenariul și regia filmului «Lulu on the Bridge» (1998).
Autor prolific, Paul Auster a publicat mai multe volume de poezie, eseistică și proză autobiografică. A debutat ca romancier în 1985, cu «Orașul de sticlă», urmat, în 1986, de «Fantome» și «Camera încuiată», care alcătuiesc împreună «Trilogia New Yorkului». «În țara ultimelor lucruri» (1987), «Palatul lunii» (1989), «Muzica întâmplării» (1990), «Leviathan» (1992) și «Mr. Vertigo» (1994) îi consolidează reputația de scriitor preocupat de experimentele lingvistice și de «jocul ideilor». În 1999 apare romanul «Tombuctu» (Polirom, 2003), descris de autorul lui ca «o fabulă, un soi de comedie traversată de ample episoade negre», iar «Cartea iluziilor» (2002; Polirom, 2004) și «Oracle Night» (2003), două romane pe tema identității și a relației complexe dintre scriitură și viață, continuă explorarea registrelor și posibilităților narative. În prezent, romanele lui Paul Auster sunt traduse în peste treizeci de limbi.” (Editura Polirom)

„[…] Paul Auster este căsătorit cu scriitoarea Siri Hustvedt şi în pre­zent locuieşte în Brooklyn, New York. Este membru al  American Academy of Arts and Letters şi al American Academy of Arts and Sciences. De-a lungul carierei a primit numeroase premii, dintre care NYC Literary Honors, Prix Médicis Étranger, Premio Napoli etc.” (Editura Litera)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui Paul Auster – unul dintre cei mai prestigioși autori postmoderniști! În operele sale complexe sunt îmbinate existențialismul, misterul, narațiunea detectivistă, pierderea, absurdul, istoria, etc., grupate adesea în jurul temelor sale predilecte: căutarea identității și a sensului personal. Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org