Sărbătoritul zilei (2/2): Rabindranath Tagore

Rabindranath Tagore, născut Rabindranâth Thâkur (7 mai 1861, Calcutta [Kolkata], India Britanică [India] – 7 august 1941, Calcutta [Kolkata], India Britanică [India])

Poet, dramaturg, romancier, autor de proză scurtă, eseist, memorialist, compozitor și pictor bengalez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1913.

„[…] Fiu al lui Debendranath Tagore, a publicat câteva volume de poezii, printre care «Manasi», înainte de a împlini treizeci de ani. Poezia sa religioasă de mai târziu a fost cunoscută de occidentali prin volumul «Daruri de cântec» (Gitanjali, 1912). În călătoriile și conferințele sale internaționale, a încercat să introducă elemente ale culturii indiene în cea occidentală și invers. A susținut frecvent independența Indiei; ca protest împotriva masacrului de la Amritsar, a returnat ordinul de cavaler pe care-l primise în 1915. A fondat o școală experimentală în Bengal, unde a încercat să îmbine filosofia orientală cu cea occidentală; mai târziu, aceasta a devenit Universitatea Visva-Bharati (1921). A primit Premiul Nobel pentru literatură în 1913.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 15)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul operelor lui Rabindranath Tagore, supranumit „Sufletul Bengalului” şi „Profetul Indiei moderne”, fiind primul scriitor din afara Europei care a primit Premiul Nobel pentru literatură! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org