Sărbătoritul zilei (2/2): Sadegh Hedayat

Sadegh (sau Sadeq) Hedayat, scris și Sādegh (Sādeq) Hedāyat (17 februarie 1903, Teheran, Iran – 4 aprilie 1951, Paris, Franța)

Romancier, autor de proză scurtă și traducător iranian.

„Sadegh Hedayat (1903-1951) s-a născut la Teheran într-o familie de aristocrați. Și-a început studiile la Colegiul francez Saint-Louis din capitala Iranului, continuându-le în Belgia și apoi la Paris. S-a întors în Iran în 1930, câștigându-și existența din diferite slujbe practicate pentru scurte perioade. În 1937 a întreprins o călătorie de doi ani și jumătate în India, iar în 1944 a vizitat Uzbekistanul sovietic. În decembrie 1950 a revenit la Paris, unde s-a sinucis cinci luni mai târziu. Marcat de scriitori precum Edgar Allan Poe, Guy de Maupassant, Franz Kafka, Hermann Hesse și Anton Cehov, Sadegh Hedayat este considerat primul autor de roman și proză scurtă cu adevărat modern din literatura iraniană, iar valoarea operei sale – elogiată de mari autori ai vremii, printre care Henry Miller și Andre Breton – este recunoscută în întreaga lume. În scrierile de maturitate a abordat probleme acute ale epocii, criticând sistemul politic și religios iranian, astfel că până în ziua de azi Hedayat a fost cenzurat sau interzis în țara natală.” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul romanului „Bufnița oarbă” – capodopera lui Sadegh Hedayat și a unei colecții de proză scurtă – „Îngropat de viu”, aparținând autorului iranian care a adoptat printre primii tehnicile literare moderniste în țara sa, fiind considerat unul dintre cei mai mari scriitori iranieni ai secolului XX! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org