Sărbătoritul zilei (2/2): Toni Morrison

Toni Morrison, născută Chloe Anthony Wofford (18 februarie 1931, Lorain, Ohio, S.U.A. – 5 august 2019, Bronx, New York, S.U.A.)

Romancieră, eseistă, autoare de proză scurtă și de cărți pentru copii, editoare și profesoară americană, laureată a Premiului Nobel pentru literatură în 1993.

Scriitoarea Toni Morrison s-a remarcat mai ales prin romanele sale, în care analizează experiențele oamenilor de culoare, îndeosebi pe cele ale femeilor din cadrul comunităților de afro-americani. Bazându-se pe acestea, ca teme centrale ale scrierilor sale, autoarea transpune cu multă măiestrie lupta pesonajelor în (re)găsirea și definirea sinelui, dar și lupta lor pentru afirmarea și păstrarea identității culturale într-o lume nedreaptă. Utilizarea fanteziei, a unui stil poetizant, complex și îmbinarea unei bogate mitologii i-au dat povestirilor sale o mare putere narativă și o intensă încărcătură emoțională.

Dintre operele lui Toni Morrison amintim: „Cântecul lui Solomon” („Song of Solomon”, 1977, pentru care a primit „National Book Critics Circle Award”), „Preaiubita” („Beloved”, 1987, pentru care a primit Premiul „Pulitzer” și „American Book Award”), „Jazz” (1992), „Paradis” („Paradise”, 1997), „Iubire” („Love”, 2003), „Ajută-l, Doamne, pe copil” („God Help the Child”, 2015).

A fost prima scriitoare de culoare căreia i s-a decernat, în 1993, Premiul Nobel pentru literatură.

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților de Toni Morrison – una dintre cele mai apreciate autoare ale literaturii contemporane de limbă engleză! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org