
Erskine Caldwell (17 decembrie 1903, Coweta County, Georgia, S.U.A. – 11 aprilie 1987, Paradise Valley, Arizona, S.U.A.)
Romancier, autor de proză scurtă, de jurnale de călătorie, de cărți pentru copii și adolescenți, eseist, memorialist și editor american.
„[…] Activitatea de misionar a tatălui său l-a ajutat să cunoască foarte bine viaţa agricultorilor săraci. Succesul şi l-a câştigat cu «Drumul tutunului» (Tobacco Road, 1932), roman controversat al cărui titlu a devenit sinonim cu sărăcia din mediul rural; în formă dramatizată, a fost reprezentat pe Broadway, timp de şapte ani. «Pogonul lui Dumnezeu» (God’s Little Acre, 1933), bestseller, zugrăveşte imaginea unor săraci degeneraţi şi lipsiţi de speranţă. Majoritatea romanelor şi a povestirilor sale despre sărăcia rurală din sud înfăţişează un amestec de violenţă şi sex într-o tragicomedie grotescă. A scris şi textul unor cărţi documentare cu fotografii realizate de Margaret Bourke-White, care i-a devenit soţie.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 3)
Erskine Caldwell „[…] este considerat unul dintre cei mai apreciaţi romancieri americani ai secolului XX. Un adversar fervent al exploatării sociale, Caldwell este cunoscut îndeosebi datorită temelor delicate pe care le-a abordat în scrierile sale, teme precum rasismul, intoleranţa, ignoranţa şi fanatismul religios din sânul populaţiei rurale a Americii sudiste.
A cunoscut succesul destul de timpuriu, cu romanul «Drumul tutunului», apărut în 1932, căruia i-a urmat «Pogonul lui Dumnezeu», în 1933, două opere controversate, care i-au adus recunoaşterea internaţională, dar care au fost în repetate rânduri interzise sau cenzurate din pricina conţinutului sexual explicit. Cu toate acestea, succesul de care s-au bucurat avea să dea tonul unei serii de zece romane pe care Caldwell avea să o numească mai târziu «panorama vieţii sudice». Printre operele sale cele mai apreciate se mai numără şi: «Pământ american» (1931), «Căi sudice» (1938), «Necazuri în iulie» (1940), «Băiatul din Georgia» (1942), «Casa de pe coline» (1946), «Jenny» (1961), care portretizează dezumanizarea populaţiilor sărace sub impactul condiţiilor economice şi sociale, subminând valori americane precum munca cinstită şi individualismul. Cărţile sale au înregistrat recorduri de vânzări şi au fost traduse în mai multe limbi.
Erskine Caldwell rămâne, fără îndoială, unul dintre cei mai controversaţi romancieri americani, cu o contribuţie semnificativă la dezvoltarea temelor sociale din literatura americană a secolului XX, citat alături de nume de marcă precum John Steinbeck şi Ernest Hemingway.” (Editura Litera)
Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui Erskine Caldwell! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org