Sărbătoritul zilei (2/3): Umberto Eco

Umberto Eco (5 ianuarie 1932, Alessandria, regiunea Piemont, Italia – 19 februarie 2016, Milano, regiunea Lombardia, Italia)

Romancier, autor de proză scurtă și de cărți pentru copii, eseist, critic literar și al culturii, filosof, lingvist, semiotician, estetician, medievalist, traducător, profesor și jurnalist italian.

„[…] Din 1971, predă la Universitatea din Bologna. În lucra­rea sa «Opera deschisă» (Opera aperta, 1962) sugerează că un anumit tip de literatură, ca şi muzica modernă, este fundamental ambiguă, invitând publicul să participe la procesul de interpretare şi de creaţie. A studiat şi alte domenii ale comunicării şi semioticii, în «Tratat de semiotică generală» (Trattato di semiotica generale, 1976), «Semiotica şi filozofia limbajului» (Semiotica e filosofia del linguaggio, 1984) şi «Limitele interpretării» (I limiti dell’ interpretazione, 1990). Printre romanele sale se numără «Numele trandafirului» (Il nome della rosa, 1980; ecranizat în 1986) – roman erudit, dar şi un bestseller, un mister medieval cu intrigă poliţistă, «Pendulul lui Foucault» (Il pendolo di Foucault, 1988), şi «Insula din ziua de ieri» (L’isola del giorno prima, 1995).” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 5)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul operelor în proză, dar și a lucrărilor și eseurilor aparținătoare lui Umberto Eco – una dintre personalitățiile complexe ale intelectualității, atât italiene, cât și mondiale, cu preocupări și studii în mai multe domenii ale cunoașterii și un deținător a numeroase premii și distincții culturale! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org