Sărbătoritul zilei (3/3): Philip K. Dick

Philip K. Dick, pe numele său complet Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, S.U.A. – 2 martie 1982, Santa Ana, California, S.U.A.)

Romancier, autor de proză scurtă, eseist, poet și publicist american.

„[…] După ce părinții săi au divorțat, Philip K. Dick a intrat în custodia mamei (pe numele de familie Kindred, de la care Dick a împrumutat inițiala K) și cei doi s-au stabilit în Berkeley. În acest oraș, Philip K. Dick a urmat liceul și a început Universitatea, pe care însă a abandonat-o. La începutul anilor 1950, a început să scrie texte science-fiction, iar în 1952 și-a publicat prima povestire în revista Planet Stories. Cu ajutorul lui Anthony Boucher, editor și mentor, a început să publice povestiri într-un ritm susținut. Între 1955 și 1970, a scris în medie două romane pe an și a publicat peste o sută de povestiri în reviste ca Galaxy, Amazing, Fantasy and Science Fiction și Worlds of If. Mare parte a ficțiunilor sale se desfășoară în California, iar Philip K. Dick a folosit idei din cabalism, budism, gnosticism și taoism, dar a utilizat în același timp elementele science-fiction clasice de tipul roboților, navelor spațiale, extratereștrilor și fenomenelor de tip extrasenzorial. În decursul vieții, scriitorul a fost privit cu respect de fanii SF și de colegii de breaslă, deși n-a ajuns niciodată să egaleze vânzările celor mai populari scriitori science-fiction americani ai epocii. Philip K. Dick a fost recompensat cu Premiul Hugo în 1963 pentru romanul «Omul din castelul înalt», Premiul John W. Campbell Memorial în 1975 pentru «Flow My Tears, The Policeman Said», Premiul British SF în 1979 pentru «Substanța M» și Premiul Kurd Laßwitz (Germania) în 1985 pentru «Valis». În memoria sa, în 1983 a fost înființat premiul care-i poartă numele, ce recompensează cea mai valoroasă carte SF publicată pentru prima dată în S.U.A. ca original în paperback (inițiatorul premiului, Thomas M. Disch a dorit să-l onoreze pe Dick care și-a publicat în această formă majoritatea romanelor). Premiul este sponsorizat de Philadelphia Science Fiction Society și se acordă anual în luna martie la convenția Norwescon.” (Editura Nemira)

După romanele și povestirile lui Philip K. Dick s-au realizat mai multe adaptări, unele celebre, sub forma filmelor de lung metraj, dintre care amintim: „Blade Runner” (1982, regizor Ridley Scott), „Total Recall” (1990, regizor Paul Verhoeven), „Confessions d’un Barjo” (1992, regizor Jérôme Boivin), „Screamers” (1995, regizor Christian Duguay), „Minority Report” (2002, regizor Steven Spielberg), „Impostor” (2002, regizor Gary Fleder), „Paycheck” (2003, regizor John Woo), „A Scanner Darkly” (2006, regizor Richard Linklater), „Next” (2007, regizor Lee Tamahori), „Radio Free Albemuth” (2010, regizor John Alan Simon), „The Adjustment Bureau” (2011, regizor George Nolfi), „Total Recall” (2012, regizor Len Wiseman) și a serialelor de televiziune, precum „The Man in the High Castle” (2015-2019) și „Philip K. Dick’s Electric Dreams” sau simplu „Electric Dreams” (2017-2018).

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul uimitoarelor cărți ale lui Philip K. Dick! Chiar dacă majoritatea covârșitoare a creațiilor faimosului autor american aparțin genului științifico-fantastic, Philip K. Dick a fost un „filosof al ficțiunii”, dovadă stând și tematicile preferate din cadrul operelor sale, ca: natura realității, condiția și natura umană, percepția, identitatea, relațiile interumane, metafizica, etc., cât și motivele sale literare recurente, precum: realități alternative, simulacre, guverne autoritariste, corporații monopoliste, abuz de droguri, stări de conștiință modificate, paranoia, schizofrenie și altele. Vă așteptăm cu drag! 😊