Sărbătoritul zilei (3/4): Paul Bowles

Paul Bowles, pe numele său complet Paul Frederic Bowles (30 decembrie 1910, New York, New York, S.U.A. – 18 noiembrie 1999, Tanger, Maroc)

Compozitor, traducător, autor de proză scurtă și de cărți de călătorii, romancier, poet, memorialist şi publicist american.

„[…] A studiat compoziţia împreună cu A. Copland şi a compus muzică pentru mai mult de 30 de piese de teatru şi filme. În anii 1940, s-a stabilit în Maroc. A fixat acţiunea celui mai cunoscut roman al său, «Sub cerul liber» (The Sheltering Sky, 1948; ecranizat în 1990) în Tanger. Protagoniştii săi în acest roman, dar şi în altele, sunt adesea occidentali atraşi de culturi tradiţionale care îi uluiesc, iar evenimentele violente pe care le trăiesc şi colapsul psihologic sunt redate într-un stil elegant şi detaşat. Soţia sa, Jane Bowles (1917-1973), este cunoscută pentru romanul «Două doamne serioase» (Two Serious Ladies, 1943) şi piesa «În casa de vară» (In the Summer House, 1953).” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 3)

„Născut la New York în 1910, Paul Bowles a fost idolul generației Beat, unul dintre cei mai remarcabili scriitori ai secolului XX. A studiat muzica, după care s-a mutat la Paris, a călătorit în Africa, apoi a trăit timp de cincizeci și cinci de ani în Tanger, Maroc. A scris mai multe romane – «The Sheltering Sky» («Ceai în Sahara», 1949), «Let It Come Down» (1952), «The Spider’s House» (1955), «Up Above the World» (1966) -, volume de poezii, proză scurtă și cărți de călătorii. A murit în 1999.” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul capodoperei lui Paul Bowles, fiind și romanul său de debut, cunoscut sub diverse denumiri: „Sub cerul liber”, „Cerul ocrotitor” sau „Ceai în Sahara”! Vă așteptăm cu drag! 😊