Sărbătoritul zilei: Alan Sillitoe

Alan Sillitoe (4 martie 1928, Nottingham, Nottinghamshire, Anglia – 25 aprilie 2010, Londra, Anglia)

Romancier, autor de proză scurtă, de cărți pentru copii și de jurnale de călătorie, eseist, poet, memorialist, dramaturg, traducător și scenarist englez.

„Alan Sillitoe (1928 – 2010) s-a născut în Nottingham, într-o familie de muncitori. A renunțat la școală la vârsta de paisprezece ani și a muncit o vreme în fabrică, ocupându-și timpul liber cu lecturi. În 1945 a ajuns controlor de trafic aerian în cadrul Forțelor de Aviație britanice, însă s-a îmbolnăvit de tuberculoză și a fost pensionat la vârsta de 21 de ani. Reprezentant al Generației Tinerilor Furioși, deși îi displăcea să fie desemnat astfel, a scris numeroase romane și povestiri, abordând mai ales o tematică socială, printre care «Saturday Night and Sunday Morning» (1958; «Sâmbătă seara, duminică dimineața»), despre atmosfera decepționantă și lipsa de oportunități a clasei muncitoare în anii de după război, «The General» (1960), «A Start in Life» (1970), «Ragman’s Daughter» (1972), «The Widower’s Son» (1976) și a publicat de asemenea mai multe volume de poezii și de eseistică. În 1995, biografia sa, «Life Whitout Armour», s-a bucurat de mare succes la publicare. În anii ’90 i s-a acordat o diplomă onorifică din partea Universității Nottingham, iar în 1997 a fost ales membru al Societății Regale de Literatură britanice.” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul celor mai celebre cărți ale lui Alan Sillitoe: „Sâmbătă seara, duminică dimineața” – romanul său de debut și „Singurătatea alergătorului de cursă lungă” – volum ce conține primele proze scurte ale autorului, ambele titluri amintite având și adaptări cinematografice! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org