Sărbătoritul zilei: Alexandre Dumas, fils

Alexandre Dumas, fils (fiul) (27 iulie 1824, Paris, Franța – 27 noiembrie 1895, Marly-le-Roi, Franța)

Dramaturg, romancier, autor de proză scurtă, eseist și poet francez, fiul celebrului scriitor Alexandre Dumas, père (tatăl)

„[…] Primul său roman, «Aventurile a patru femei şi ale unui papagal», îl publică în 1847, dar scriitorul a rămas în conştiinţa cititorilor, de azi ca şi de ieri, prin scrierea de factură clasică «Dama cu camelii» (1848), o poveste de iubire care va cunoaşte un succes fulgerator (adaptată pentru scenă şi jucată în 1852). Deşi a mai scris şi alte romane, povestiri, nuvele şi versuri, se va consacra mai ales teatrului. Piesele sale, construite cu măiestrie, zugrăvesc lumea burgheză coruptă, contemporană lui: tirania amară a banului («Problema banilor», 1857), urmările adulterului, neajunsurile suferite de copiii naturali, victime ale inconştienţei părinţilor («Fiul natural», 1858), lumea curtezanelor etc. În 1874, este ales membru al Academiei Franceze şi scrie, împreună cu tatăl său, «Tinereţea lui Ludovic al XIV-lea», cu care va mai colabora şi la piesa «Joseph Balsamo», o dramă în cinci acte. Se stinge din viaţă la 27 noiembrie 1895 şi este înmormântat la cimitirul Montmartre din Paris.” (Editura Corint)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul copodoperei lui Alexandre Dumas, fils: „Dama cu camelii” – unul dintre cele mai frumoase și renumite romane ale literaturii franceze! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org