Sărbătoritul zilei (2/2): Alice Munro

Alice Munro, născută Alice Ann Laidlaw (n. 10 iulie 1931, Wingham, Ontario, Canada)

Autoare de proză scurtă și romancieră canadiană, laureată a Premiului Nobel pentru literatură în 2013.

„[…] Autoare de proză scurtă, Munro creează în fiecare povestire un nucleu pentru un roman pe a cărui acțiune refuză să o dezvolte – «în puține cuvinte poți spune mult mai multe lucruri și cu mult mai mult substrat», a declarat autoarea în nenumărate rânduri. Deşi Alice Munro este exclusiv autoare de proză scurtă, totuşi literatura ei atinge profunzimi la care multe dintre romanele contemporane nu ajung; în plus, autoarea observă cu acuitate şi scrie cu substanţă, lucru care o desparte, din nou, de mulţi autori contemporani.

Valoarea literară a lui Munro a fost de numeroase ori recunoscută – a luat prestigiosul Giller Prize de două ori, în 1998 și în 2004, a câștigat Man Booker Internațional Prize în 2012, iar Nobelul câștigat acum nu face decât să îi încununeze cariera. […]” (Editura Litera)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul celor mai frumoase colecții de scrieri ale lui Alice Munro! Autoarea canadiană, această „maestră a prozei scurte contemporane” cum o caracterizează Academia Suedeză sau „Cehov al Canadei rurale” cum mai este supranumită, s-a remarcat prin descrieri și stil narativ precise, care sunt în accelași timp și lirice, intense și convingătoare, dezvăluind profunzimea și complexitățile din viața emoțională a oamenilor de zi cu zi. Vă așteptăm cu drag! 😊