Sărbătoritul zilei: André Gide

André Gide, pe numele său complet André Paul Guillaume Gide (22 noiembrie 1869, Paris, Imperiul Francez [Franța] – 19 februarie 1951, Paris, Franța)

Romancier, autor de proză scurtă și de jurnale de călătorie, poet, dramaturg, memorialist, eseist, critic literar și al artei, umanist și moralist francez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1947.

André Gide „[…] este un nume de prim rang al literaturii franceze din prima jumătate a secolului XX. Educat într-o austeră familie protestantă, își începe destul de devreme revolta împotriva conformismului social și religios, iar literatura sa va fi de la început expresia acestei răzvrătiri; de fapt, scrie Maurice Nadeau, «toată opera lui André Gide trimite la autorul său și poate nu e alt scriitor care să se afle în cărțile sale mai mult decât el». După «Les cahiers d’André Walter» (1890), prima încercare în maniera simbolistă, «tratatele» lirice reunite mai târziu în volum și «Les nourritures terrestres» («Fructele pământului», 1897), publică în 1914 «Les Caves du Vatican» («Pivnițele Vaticanului»), iar în 1925 romanul său cel mai cunoscut, «Les Faux-monnayeurs» («Falsificatorii de bani»). Apropiat de cercurile moderniste pariziene, se numără printre fondatorii «Nouvelle Revue Française» (1908). Atent la marile tensiuni politice ale epocii, denunță în «Voyage au Congo» și «Retour du Tchad» sistemul colonial francez și intră în Comitetul intelectualilor antifasciști. Aderă la ideologia comunistă, dar, după un sejur în Uniunea Sovietică, publică, sub titlul «Retour de l’U. R. S. S.», o critică virulentă a totalitarismului stalinist pe care, în ciuda eforturilor oficialităților sovietice de a-l ascunde, îl văzuse la fața locului, în toată impostura lui. Din scrisul său, celebrând libertatea de a refuza normele sociale și căutarea fericirii ca suprem țel individual, nu lipsesc momentele de scandal (de pildă, «Corydon», 1924, cuprinzând patru dialoguri despre homosexualitate), dar nici cele ale deplinei recunoașteri: în 1947 i se acordă Premiul Nobel pentru Literatură.” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul operelor aparținătoare lui André Gide – unul dintre cei mai însemnați scriitori ai literaturii franceze, dar și universale, din secolul al XX-lea! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org