August Strindberg, pe numele său complet Johan August Strindberg (22 ianuarie 1849, Stockholm, Suedia – 14 mai 1912, Stockholm, Suedia)
Dramaturg, romancier, autor de proză scurtă, eseist, poet, memorialist, critic literar și al culturii, jurnalist, pictor și fotograf suedez.
„[…] În paralel cu activitatea de jurnalist, a scris drama istorică «Mäster Olof» (1872). Deşi refuzată de Teatrul Naţional şi pusă în scenă abia în 1890, este considerată acum prima dramă modernă suedeză. A devenit cunoscut cu romanul «Camera roşie» (Röda rummet, 1879), care satirizează lumea artistică din Stockholm. A dus o viaţă nefericită, a fost căsătorit de trei ori, intervale de timp alternate cu episoade de instabilitate mentală. În perioada sa de maximă creativitate, s-a stabilit în diferite părţi ale Europei şi, în decurs de şase ani, a scris cele trei piese reprezentative ale sale: «Tatăl» (Fadren, 1887), «Domnişoara Julie» (Fröken Julie, 1888), «Creditorii» (Fordringsägore, 1890). Aceste opere iconoclaste, combinând naturalismul dramatic şi psihologia, înfăţişează lupta dintre sexe. A scris şi trei romane. După o depresie nervoasă, a experimentat o reîntoarcere la religie, care a devenit sursa de inspiraţie pentru dramele simbolice «Dansul morţii» (Dödsdausen, 1901), «Un joc de vis» (Ett drömspel, 1902) și cele cinci piese de cameră, printre care «Sonata Stafiei» (Spöksonaten, 1907).” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 15)
Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul operelor lui August Strindberg – unul dintre cei mai prolifici autori, nu doar din literatura suedeză, ci și din cea universală! În lucrările sale, Strindberg, un polimat, interesat de mai multe arii culturale, dar și de alte domenii, s-a folosit adesea în mod direct de experiențele sale personale. A fost considerat „părintele” literaturii suedeze moderne, îndeosebi datorită curajoaselor experimente, explorării diferitelor specii și tematici în cadrul dramaturgiei, utilizării unei game largi de metode și tehnici literare, dar și pentru scrierile sale în proză, dovadă stând și capodopera sa – „Salonul roșu”, care este catalogată, în mod frecvent, drept primul roman suedez modern. Vă așteptăm cu drag! 😊
Sursă imagine autor: wikipedia.org