Sărbătoritul zilei: Axel Munthe

Axel Munthe, pe numele său complet Axel Martin Fredrik Munthe (31 octombrie 1857, Oskarshamn, Suedia – 11 februarie 1949, Stockholm, Suedia)

Medic, psihiatru, prozator, memorialist și publicist suedez.

„[…] Axel Munthe a fost o persoană cu un caracter internațional. Vorbea mai multe limbi (suedeza, engleza, franceza, italiana – graiurile napolitan și capriot, ambele fluent – și, destul de bine, germana), se născuse și crescuse în Suedia, studiase medicina și deschisese un cabinet medical în Franța, fusese căsătorit cu o aristocrată engleză și își petrecuse cea mai mare parte din viața de adult în Italia. Avea o înclinare naturală de filantrop, tratându-și adesea pacienții săraci fără să accepte onorariul de medic și riscându-și viața de mai multe ori pentru a da ajutor, în timpul războiului, dezastrelor naturale sau epidemiilor, deși ar fi putut să rămână la distanță și în siguranță. Era un neobosit apărător al drepturilor animalelor. A cumpărat un teren, lângă vila lui din insula Capri, pentru a crea o zonă de protecție a păsărilor, interzicând folosirea capcanelor sau metodelor chinuitoare de prindere. Ținea și îngrijea animale de casă: câini, o maimuță și o bufniță.” (The Club Of Serial Readers)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul celei mai celebre cărți a lui Axel Munthe: „Cartea de la San Michele” – o narațiune autobiografică romanțată despre viața și activitățiile sale! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org