Sărbătoritul zilei: C.S. Lewis

C.S. Lewis, pe numele său complet Clive Staples Lewis (29 noiembrie 1898, Belfast, Irlanda [Irlanda de Nord] – 22 noiembrie 1963, Oxford, Oxfordshire, Anglia)

Savant, eseist, romancier, autor de cărți pentru copii, poet, memorialist, critic literar, editor, profesor și apologet creștin irlandez.

„Născut în Irlanda în 1898, C.S. Lewis a studiat la Malvern College timp de un an, după care şi-a continuat studiile în particular. A obţinut cu distincţie o triplă licenţă la Oxford şi a fost profesor la Magdalen College, precum şi unul dintre diriguitorii acestui colegiu între 1925 şi 1954. În 1954 a devenit profesor de literatură medievală şi renascentistă la Cambridge. A fost un excepţional şi îndrăgit conferenţiar şi a avut o influenţă profundă şi durabilă asupra elevilor săi. C.S. Lewis a fost mulţi ani ateu şi şi-a descris convertirea în «Surprised by Joy» («Surprins de bucurie»): «În ultimul trimestru din 1929 m-am dat bătut, am recunoscut că Dumnezeu este Dumnezeu… eram, pesemne, în seara aceea cel mai şovăielnic şi mai abătut convertit din toată Anglia.». Această experienţă a fost cea care l-a făcut să înţeleagă nu numai apatia, ci şi refuzul activ de a accepta religia, iar ca scriitor creştin, dăruit fiind cu o minte deosebit de strălucitoare şi de logică şi cu un stil limpede şi viu, a fost fără egal. «The Problem of Pain» («Problema durerii»), «The Screwtape Letters» («Scrisorile lui Sfredelin sau Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr»), «Mere Christianity» («Creştinism. Pur şi simplu»), «The Four Loves» («Cele patru iubiri»), precum şi postuma «Prayer: Letters to Malcolm» («Rugăciune: Scrisori către Malcolm») sunt numai câteva dintre cele mai bine vândute opere ale sale. A scris şi cărţi pentru copii şi science-fiction, pe lângă multe lucrări de critică literară. Operele sale sunt cunoscute de milioane de oameni, pretutindeni în lume, prin traduceri. S-a stins din viaţă la 22 noiembrie 1963, în locuinţa sa din Oxford.” (Editura Humanitas)

Vă (re)amintim și de „Shadowlands” (1993), excepționalul film biografic despre apologetul creștin, scriitorul și profesorul universitar C.S. Lewis și cea care i-a devenit soție, poeta și scriitoarea americană Joy Davidman, viețile lor luând o turnură tragică. Filmul, încărcat de emoție, dragoste și dramatism, a fost regizat de Richard Attenborough și i-a avut în rolurile principale pe Anthony Hopkins și Debra Winger.

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui C.S. Lewis! Vă așteptăm cu drag! 😊