Sărbătoritul zilei: Camilo José Cela

Camilo José Cela, pe numele său complet Camilo José Cela Trulock (11 mai 1916, Iria Flavia, Galicia, Spania – 17 ianuarie 2002, Madrid, Spania)

Romancier, autor de proză scurtă și de jurnale de călătorie, dramaturg, poet, eseist, memorialist, publicist și critic literar spaniol, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1989.

Camilo José Cela, „[…] unul dintre marii scriitori spanioli ai secolului XX, s-a născut în Iria Flavia. A luptat în Războiul Civil din Spania de partea generalului Franco. După al Doilea Război Mondial lucrează ca scriitor și jurnalist și va adopta o poziție critică față de regimul generalului Franco. Unele din scrierile sale, considerate mult prea provocatoare, sunt interzise de regim, iar revista literară Papeles de Son Armadans, condusă de Cela, este victima unor atacuri sistematice din partea autorităților. A debutat cu «La Familia de Pascual Duarte» («Familia lui Pascual Duarte»; […]), în 1942, care îl impune ca pe un scriitor de mare forță, iar în 1952 apare romanul «La Colmena» («Stupul»; […]), unul dintre cele mai importante romane spaniole postbelice. De-a lungul timpului, Cela a publicat romane, nuvele, culegeri de povestiri, cărți de călătorie, piese de teatru, versuri și publicistică. Unul din proiectele sale, așa-numitul «Diccionario secreto» («Dicționarul secret»), un dicționar de argou al limbii spaniole, a scandalizat societatea spaniolă tradiționalistă. În 1957 Camilo José Cela este numit membru al Academiei Regale Spaniole. Printre alte titluri și funcții publice pe care le-a deținut romancierul se numără și titlul nobiliar de marchiz de Iria Flavia, acordat de regele Spaniei, Juan Carlos I, precum și cel de senator regal în Parlamentul spaniol.

În anul 1988 Cela publica romanul «Cristo versus Arizona» («Cristos versus Arizona»), cu un puternic impact asupra publicului și criticilor. În anul imediat următor, romancierului spaniol i se acorda Premiul Nobel pentru Literatură. În decursul carierei sale Camilo José Cela a mai primit numeroase alte premii literare prestigioase, printre care amintim Premiul Criticilor (1956), Premiul Național pentru Literatură (1984), Premiul Prințului de Asturias pentru Literatură (1987) și Premiul Cervantes (1995).” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul celor mai renumite cărți ale lui Camilo José Cela – autor asociat cu mişcarea literară „Generaţia anilor ’36” și ale cărui opere sunt caracterizate de experimentare și inovație în formă și conținut! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org