Sărbătoritul zilei: Carmen Sylva

Carmen Sylva, născută Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied (29 decembrie 1843, Schloss Monrepos, Neuwied, Ducatul Nassau [Landul Hessa și Landul Renania-Palatinat], Confederația Germană [Germania] – 2 martie 1916, Curtea de Argeș, județul Argeș, Regatul României [România])

„Carmen Sylva (pseudonimul literar al reginei Elisabeta a României, 1843–1916, căsătorită în 1869 cu Carol I von Hohenzollern-Sigmaringen, încoronat în 1881 rege al României) este autoarea unor volume de versuri, nuvele, povestiri, romane, piese de teatru, cărţi pentru copii, traduceri din literatura română în germană («Rumänische Dichtungen/Poeme româneşti», Kröner Verlag, Leipzig, 1881). În decursul colaborării cu Mite Kremnitz, care a durat până în 1888, sub pseudonimul Dito şi Idem, a semnat în cele cinci volume comune vocea lui «Dito». Operele sale au fost traduse în multe limbi (în română, de către Alecsandri, Caragiale, Eminescu ş.a.) şi au fost încununate de Academia Franceză. Carmen Sylva a fost şi o muziciană apreciată, prietenă cu George Enescu.” (Editura Humanitas)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul scrierilor lui Carmen Sylva! Regina Elisabeta a României a fost o personalitate multilateral dezvoltată, în istoricul ei cultural figurând studiul limbilor clasice, al literaturilor franceză și engleză, a filosofiei, istoriei și gramaticii; a dovedit și un deosebit talent în însușirea limbilor străine precum: italiana, franceza, engleza, suedeza și rusa; de asemenea, a beneficiat de lecții de pian de la Clara Schumann și Anton Rubinstein, a mai studiat orga și clavecinul, dar și desenul, acuarela și pictura. Pe fondul educației nobiliare, cursurilor universitare, acumulării bogățiilor spirituale, cât și datorită îndemnului poetului și diplomatului român Vasile Alecsandri de a scrie, cea care s-a denumit mai apoi Carmen Sylva a reușit să se exprime în felurite genuri și specii literare. Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org