Sărbătoritul zilei: Charles Bukowski

Charles Bukowski, pe numele său complet Henry Charles Bukowski, Jr., născut Heinrich Karl Bukowski (16 august 1920, Andernach, Germania – 9 martie 1994, San Pedro, California, S.U.A.)

Poet, autor de proză scurtă, romancier și publicist american de origine germană.

„[…] Când avea doi ani, părinţii lui s-au mutat în Statele Unite, stabilindu-se în Los Angeles, unde scriitorul a copilărit şi şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă. A studiat la Los Angeles City College, dar a abandonat cursurile şi a dus o viaţă dezordonată, scriind cu pasiune îndârjită şi schimbând diverse slujbe pentru a supravieţui: a lucrat într-un abator, într-o fabrică de biscuiţi pentru câini, a fost spălător de vase, şofer de camion, funcţionar de poştă etc. A publicat prima povestire la douăzeci şi patru de ani, iar în 1960 a debutat cu un volum de versuri. Încetul cu încetul, valoarea operei sale a început să fie recunoscută, iar în 1969 Bukowski a semnat un contract de exclusivitate cu Black Sparrow Press, ceea ce i-a permis să renunţe la slujba din acel moment şi să se dedice exclusiv scrisului. Autor prolific, a publicat volume de poezie, antologii de povestiri şi romane, devenind unul dintre cei mai citiţi scriitori americani contemporani. În ultimii ani de viaţă a cunoscut succesul, şi‑a cumpărat o casă cu piscină, un BMW şi un computer. A murit în martie 1994, într‑un spital din San Pedro, California, după o luptă de un an cu leucemia. La Editura Polirom au apărut până în prezent, unele în mai multe ediţii, romanele «Femei», «Factotum», «Poşta», «Hollywood», «Şuncă pe pâine», volumele de povestiri «Dragoste la 17,50 $», «Poveşti despre nebunia obişnuită» şi «Muzică de belele» şi antologia de poezie «Dragostea e un câine venit din iad».” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților, în românește, dar și în engleză, aparținătoare lui Charles Bukowski – unul dintre cei mai îndrăgiți autori americani ai secolului XX! Operele sale, deseori considerate indecente, sunt pline de umor, expun de cele mai multe ori dimensiunea precară a existenței și au teme precum: viața obișnuită a americanilor săraci, actul de a scrie, alcoolul, relațiile cu femeile și corvoada muncii. Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org