Sărbătoritul zilei: D.H. Lawrence

D.H. Lawrence, pe numele său complet David Herbert Lawrence (11 septembrie 1885, Eastwood, Nottinghamshire, Anglia – 2 martie 1930, Vence, Franța)

Romancier, autor de proză scurtă, poet, dramaturg, eseist, autor de jurnale de călătorie, traducător și pictor englez.

„[…] Fiu al unui miner care lucra la o mină de cărbune din Middlands şi al unei mame cultivate, a început să scrie în 1905 şi a câştigat un certificat de predare în 1908. Ford Madox Ford a publicat mare parte din opera de început a lui Lawrence în revista «English Review» şi a ajutat la editarea primului său roman, «Păunul alb» (The White Peacock, 1911). Deseori şi-a ales temele din primele sale experienţe de viaţă şi din relaţia cu soţia sa de origine germană, Frieda, cu care se însurase în 1914. Obiect al ostilităţii şi al suspiciunii în timpul Primului Război Mondial, din cauza pacifismului şi originii lui, cuplul a trăit după 1919 în mai multe ţări, nemaiîntorcându-se în Anglia. «Fii şi îndrăgostiţi» (Sons and Lovers, 1913) este un roman autobiografic despre viaţa familiilor clasei muncitoare. «Curcubeul» (The Rainbow, 1915) şi continuarea sa, «Femei îndrăgostite» (Women in Love, 1920), consideră că maladiile civilizaţiei moderne sunt efecte ale industrializării asupra psihicului uman. «Cangurul» (Kangaroo, 1923) descrie persecuţia prin care a trecut în timpul războiului. «Şarpele cu pene» (The Plumed Serpent, 1926) are ca inspiraţie fascinaţia lui pentru cultura aztecă. Opera lui Lawrence este remarcabilă prin intensitate şi senzualitate; câteva dintre lucrările sale, printre care şi «Amantul doamnei Chatterley» (Lady Chatterley’s Lover, 1928), au fost interzise ca obscene. A murit din cauza unei tuberculoze care îl chinuia de copil.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 9)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul operelor lui D.H. Lawrence – unul dintre cei mai renumiți și influenți scriitori englezi din secolul al XX-lea! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org