Sărbătoritul zilei: Dario Fo

Dario Fo (24 martie 1926, Leggiuno-Sangiano, Varese, Italia – 13 octombrie 2016, Milano, Italia)

Dramaturg, director de teatru, actor, scenograf, regizor, romancier, compozitor și pictor italian, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1997.

„Dario Fo s-a născut în 1926 în Lombardia. După sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a studiat artele frumoase la Accademia di Belle Arti di Brera de la Milano. În 1950 a început colaborarea cu RAI, scriind texte satirice pe care le şi interpreta ca actor. Colaborarea cu RAI a durat peste un deceniu şi a prilejuit numeroase conflicte cu cenzura exercitată de Biserica Catolică. De aceea Fo a renunţat la ea, dedicându-se în exclusivitate teatrului, în cadrul companiei întemeiate în 1962 împreună cu soţia sa, actriţa Franca Rame. Dario Fo a fost şi a rămas un om de teatru total: scrie textele, semnează regia spectacolelor, joacă pe scenă de multe ori ca unic actor. Piesele sale aveau la început o structură de farsă şi erau scrise în răspăr cu «teatrul burghez» al epocii, reînviind tradiţia italiană a improvizaţiei din «commedia dell’arte». În 1969, Fo montează spectacolul «Mistero buffo», cel mai mare succes al său, care reunea texte în diferite dialecte recitate de un singur interpret: autorul însuşi. Au urmat: «Morte accidentale di un anarchico», «Non si paga! Non si paga!», «Parliamo di donne», «L’uomo incinto». În plan politic, omul de teatru a militat toată viaţa în rândul stângii italiene, fiind totodată, prin textele şi spectacolele sale satirice, un critic necruţător al derapajelor politice din peninsulă. În 1997, Dario Fo a primit Premiul Nobel pentru literatură, acordat în virtutea faptului că «urmând tradiţia saltimbancilor medievali, batjocoreşte puterea, redându-le celor asupriţi demnitatea». În 2014 a publicat cel dintâi roman al său, bestsellerul internațional «Fiica papei» («La figlia del papa»; Humanitas Fiction, 2016), urmat, de asemenea, de un bestseller, «E-un rege nebun în Danemarca» («C’è un re pazzo in Danimarca», 2015; Humanitas Fiction, 2017). În 2017, la jumătate de an după moartea sa, survenită la 13 octombrie 2016, a apărut romanul «Ca din întâmplare, femeie. Regina Cristina a Suediei» («Quasi per caso una donna. Cristina di Svezia», Humanitas Fiction, 2019), care încheie seria dedicată de Fo unor mari și controversate figuri istorice.” (Editura Humanitas)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul romanelor de mare succes ale lui Dario Fo: „Fiica Papei” și „E-un rege nebun în Danemarca”! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org