Sărbătoritul zilei: Elena Farago

Elena Farago, născută Elena Paximade (29 martie 1878, Bârlad, Moldova, România – 4 ianuarie 1954, Craiova, Oltenia, Republica Populară Română [România])

Poetă, prozatoare, autoare de cărți pentru copii, publicistă și traducătoare română de origine grecească.

„Elena Farago s-a născut pe 29 martie 1878 la Bârlad. Rămasă orfană de mamă, în 1890, a fost nevoită să aibă grijă de surorile mai mici. Tatăl decedează, în 1895, iar ea pleacă la București, unde locuiește la un frate mai mare. Se angajează ca guvernantă la familia lui I. L. Caragiale, ceea ce îi favorizează contactul cu literatura clasicilor. Aici îl cunoaște pe Francisc Farago, viitorul soț. Debutează în 1898 cu un reportaj, iar în 1902 publică prima poezie în ziarul «România muncitoare».

În 1906 publică primul său volum de poezii, «Versuri», la îndemnul lui Nicolae Iorga. Se stabilește la Craiova, din 1907. Aici o vor găsi evenimentele sângeroase din acest an. Afiliată fiind la mișcarea țărănească, este arestată și va fi pusă în libertate doar la intervențiile lui Nicolae Iorga. În această perioadă adoptă un băiat, pe Mihnea. În 1913, se naște Cocuța, fiica sa.

Primește din partea Academiei Române Premiul «Adamachi» pentru volumele «Șoapte din umbră» (1908) și «Traduceri libere» (1908), iar apoi pentru volumele «Șoaptele amurgului» și «Din traista lui Moș Crăciun», apărute în 1920. În 1921 primește postul de director al Fundației «Alexandru și Aristia Aman», din Craiova. Va conduce timp de 30 de ani această fundație. A contribuit în mod deosebit la stabilirea regulamentului de organizare și de funcționare a bibliotecii, de completare a colecțiilor prin achiziții și donații, la fișarea cărților. Împreună cu I. B. Georgescu, C. Georta, C. D. Fortunescu, în 1922 fondează, la Craiova, revista literară «Năzuința», la care au colaborat: Simion Mehedinți, Ion Barbu, Perpessicius, Victor Eftimiu, Camil Petrescu ș.a. A patronat și revista educativă pentru copii și tineret «Prietenul copiilor» între anii 1943-1946.

După o lungă suferință, Elena Farago se stinge din viață, în 1954, la Craiova.” (Editura Andreas)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților de Elena Farago – una dintre cele mai îndrăgite autoare din țara noastră! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org