Elfriede Jelinek (n. 20 octombrie 1946, Mürzzuschlag, Stiria, Austria)
Dramaturgă, romancieră, poetă, eseistă, traducătoare, libretistă și scenaristă austriacă, laureată a Premiului Nobel pentru literatură în 2004.
„[…] A studiat compoziția la Conservatorul din Viena, urmând, în paralel, studii de teatru și istoria artei, întrerupte din pricina unei depresii. Absolvă Conservatorul în 1971, la clasa de orgă. A debutat în 1967 cu volumul de versuri «Lisas Schatten» («Faptele Lisei»). Cunoaște succesul cu romanele «Die Liebhaberinnen» («Amantele», 1975), «Die Ausgesperrten» («Exclușii», 1980), «Die Kinder der Toten» («Copiii morților», 1995) și mai ales cu «Die Klavierspielerin» («Pianista», 1983), acesta din urmă având o puternică încărcătură autobiografică. În 1989 romanul «Lust» («Pofta») declanșează un imens scandal din pricina sexualității violente, linie în care se înscrie și romanul «Gier» («Lăcomie», 2000). Elfriede Jelinek a tradus din operele lui Thomas Pynchon, Christopher Marlowe, Georges Feydeau și Eugène Labiche, a scris scenarii de film, librete de operă, eseuri. A fost distinsă cu nenumărate premii naționale și internaționale, printre care Premiul Brener (1996), Premiul Büchner (1998), Premiul Heinrich Heine al orașului Düsseldorf (2002) și Premiul Stig Dagerman (2004). În octombrie 2004, lui Elfriede Jelinek i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură «pentru fluxul muzical al vocilor și antivocilor din romanele și piesele sale, care revelează, cu un extraordinar talent lingvistic, absurditatea stereotipurilor sociale și forța lor subjugatoare.»” (Editura Polirom)
„Pianista”, cel mai celebru roman al lui Elfriede Jelinek, a fost ecranizat având titlul „La pianiste” (sau „The Piano Teacher”, 2001), în regia lui Michael Haneke, film în care Isabelle Huppert, în rolul principal, a avut o prestație actoricească deopotrivă excepțională, cât și șocantă.
Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților scrise de Elfriede Jelinek, autoare remarcată pentru scrierile sale controversate despre relațiile de gen, sexualitatea feminină, lipsa și excesul de sex, abuzuri, violență și cultura populară! Vă așteptăm cu drag! 😊
Sursă imagine autor: wikipedia.org