Sărbătoritul zilei: Erich Kästner

Erich Kästner (23 februarie 1899, Dresda, Imperiul German [Germania] – 29 iulie 1974, München, Germania de Vest [Germania])

Romancier, autor de proză scurtă și de cărți pentru copii, poet, dramaturg, eseist, memorialist, satirist, jurnalist și scenarist german, nominalizat de câteva ori la Premiul Nobel pentru literatură.

„Erich Kästner s-a născut pe 23 februarie 1899 la Dresda. A scris poezii, romane, povestiri, dar a devenit celebru în toată lumea mai ales datorită cărţilor sale pentru copii. Scriitorul s-a născut într-o familie săracă. Tatăl său era şelar (făcea şei pentru cai), iar mama casnică. Pentru a suplimenta venitul familiei, mama lucra din când în când ca frizeriţă. Erich Kästner a avut o relaţie foarte apropiată cu mama sa. După plecarea de la Dresda, îi scria mamei sale în fiecare zi. Figura mamei iubitoare şi autoritare apare în majoritatea scrierilor sale. După studii de istorie, literatură, filozofie şi teatru pe care le urmează la Leipzig, scriitorul pleacă la Berlin, unde lucrează ca jurnalist. În octombrie 1929 apare cartea «Emil şi detectivii», care va deveni cea mai cunoscută carte pentru copii a scriitorului. A fost tradusă în peste 59 de limbi şi s-a vândut în milioane de exemplare în întreaga lume. Cartea a inspirat mai multe ecranizări de succes. Erich Kästner a scris numeroase cărţi pentru copii, între care «35 Mai» (1932), «Cele două Lotte» (1949) ş.a. În 1960, Erich Kästner a primit Premiul Hans Christian Andersen, cea mai înaltă distincţie pentru literatura pentru copii. Scriitorul s-a stins din viaţă pe 29 iulie 1974, la München.” (Editura Arthur)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul celor mai celebre cărți pentru copii ale lui Erich Kästner! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org