Sărbătoritul zilei: Erich Maria Remarque

Erich Maria Remarque, născut Erich Paul Remark (22 iunie 1898, Osnabrück, Imperiul German [Germania] – 25 septembrie 1970, Locarno, Elveția)

Romancier, autor de proză scurtă, dramaturg, eseist și scenarist german.

„[…] În vremea studenţiei la Universitatea din Münster, Remarque s-a înrolat în armata germană. A luptat în Primul Război Mondial şi a fost rănit de cinci ori. După război, a început să scrie la primul său roman, încercând în acelaşi timp să se întreţină. A fost, pe rând, profesor, pietrar, şofer de maşini de curse, jurnalist sportiv. În 1929 a publicat «Pe frontul de vest nimic nou», cartea care va deveni, «fără îndoială, cea mai bună poveste despre Primul Război Mondial». În numai un an, romanul s-a vândut în peste un milion de exemplare, fiind tradus aproape imediat în douăsprezece limbi şi inspirând în 1930 un film de succes, câştigător a două Premii Oscar. După nici trei ani, cartea şi filmul au fost interzise de regimul nazist, sub pretextul că ar aduce prejudicii naţiunii germane, iar Remarque a părăsit ţara, stabilindu-se iniţial în Elveţia, apoi în America. A mai scris nouă romane, toate inspirate de ororile războiului. S-a stins din viaţă în 1970, la Locarno (Elveţia), vegheat de soţia lui, actriţa Paulette Goddard. La Editura Polirom au apărut: «Pe frontul de vest nimic nou» (2016, 2017), «Noapte la Lisabona» (2016, 2019), «Soroc de viaţă şi soroc de moarte» (2016), «Obeliscul negru» (2017), «Trei camarazi» (2020).” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul celor mai bune cărți ale lui Erich Maria Remarque – unul dintre cei mai celebri autori germani din secolul al XX-lea! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org