Sărbătoritul zilei: Ernesto Sábato

Ernesto Sábato, pe numele său complet Ernesto Roque Sábato (24 iunie 1911, Rojas, provincia Buenos Aires, Argentina – 30 aprilie 2011, Santos Lugares, provincia Buenos Aires, Argentina)

Romancier, eseist, memorialist, critic literar, jurnalist, pictor, profesor și fizician argentinian.

„Alături de Jorge Luis Borges, Julio Cortázar şi Adolfo Bioy Casares, Ernesto Sábato aparţine strălucitei pleiade de scriitori agentinieni ai secolului XX. S-a născut în 1911 la Rojas, într-o familie de imigranţi italieni. Studiază la Colegiul Naţional din La Plata şi apoi la Facultatea de Ştiinţe fizico-matematice a Universităţii Naţionale din La Plata, unde obţine şi titlul de doctor, în 1938. În acelaşi an pleacă în Franţa, pentru a lucra la Laboratorele Joliot Curie din Paris. Aici cunoaşte îndeaproape mişcarea suprarealistă, care l-a înrâurit semnificativ. În 1940 se întoarce în Argentina, fiind numit profesor la Universitatea Naţională din Buenos Aires, şi îşi face debutul literar în revista «Teseo» din La Plata. În 1945, în urma articolelor din «La Nación», prin care atacă regimul lui Perón, este obligat să abandoneze învăţământul. Renunţă şi la activitatea ştiinţifică pentru a se dedica exclusiv literaturii. După un an, i se editează cel dintâi volum, «Unul şi universul», o culegere de articole pe teme politice, filosofice şi sociale. Primul său roman, «Tunelul» (1948; Humanitas Fiction, 2012), este primit cu interes în ţară şi pe plan internaţional, iar următoarele două romane, «Despre eroi şi morminte» (1961) şi «Abaddón, Exterminatorul» (1974), îi deschid larg porţile gloriei şi ale nenumăratelor şi prestigioaselor premii şi distincţii, dintre care Premiul Médicis (1977); titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare (1979) şi cel de Comandor al Artelor şi Literelor din Franţa (1983); Premiul Cervantes (1984). A scris de asemenea eseuri cu caracter social, politic, filozofic şi literar: «Oameni şi angrenaje» (1952), «Eterodoxie» (1953), «Scriitorul şi fantasmele sale» (1963), «Apolgii şi respingeri» (1979), «Robotizarea omului şi alte pagini» (1981), «Înaintea sfârşitului» (1998) etc. Îşi pierde treptat vederea şi în ultimii ani ai vieţii îşi cultivă vechea pasiune pentru pictură. Moare în 2011, în Santos Lugares (provincia Buenos Aires), cu trei luni înainte de a împlini o sută de ani.” (Editura Humanitas)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul scrierilor lui Ernesto Sábato – un „clasic existențialist”, ale cărui romane se remarcă prin tulburătoarele și acutele probleme filosofice și psihologice tratate și ale cărui studii și analize politice și sociale au avut o mare influență în Argentina în cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org