Sărbătoritul zilei: François-René Chateaubriand

François-René Chateaubriand, pe numele său complet François-Auguste-René Chateaubriand, ulterior Viconte de Chateaubriand (4 septembrie 1768, Saint-Malo, Regatul Franței [Franța] – 4 iulie 1848, Paris, A Doua Republică Franceză [Franța])

Eseist, romancier, memorialist, om politic și diplomat francez.

„[…] La izbucnirea Revoluţiei Franceze era ofiţer de cavalerie, dar a refuzat să se alăture regaliştilor, îmbarcându-se pe un vapor spre SUA şi călătorind cu nişte comercianţi de blănuri. După părerea lui Ludovic XVI, a revenit pentru a se alătura armatei regaliştilor. «Atala» (1801), parte dintr-un poem epic neterminat, a fost inspirată din călătoriile sale în SUA. «Geniul creştinismului» (Génié du christianisme, 1802) susţinea valoarea creştinismului bazat pe atracţia poetică şi artistică a acestuia; a influenţat mulţi scriitori romantici şi i-a adus preţuirea lui Napoleon. Odată cu Restauraţia din 1814, a devenit o figură politică majoră. Alte opere includ romanul «Réné» (1805) și memoriile sale «Memorii de dincolo de mormânt» (Mémoires d’outre-tombe, 6 volume, 1849-1850), poate cea mai trainică operă a sa. A fost cel mai important scriitor al vremurilor sale.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 3)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul capodoperei „Memorii de dincolo de mormânt” a lui François-René Chateaubriand – personalitate importantă a culturii și politicii franceze, unul dintre primii scriitori romantici ai țării sale și care a exercitat o influență profundă asupra tinerilor din zilele lui! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org