Sărbătoritul zilei: Frank Herbert

Frank Herbert, pe numele său complet Frank Patrick Herbert (8 octombrie 1920, Tacoma, Washington, S.U.A. – 11 februarie 1986, Madison, Wisconsin, S.U.A.)

Romancier, autor de proză scurtă, eseist, jurnalist, fotograf, recenzent de carte și consultant ecologic american.

„[…] Scriitorul a avut o personalitate multiplă, cu un mod complicat și întortocheat de gândire, iar opera sa de căpătâi este o reflectare a modului său de a fi. Chiar dacă romanele care alcătuiesc seria «Dune» sunt scrieri clasice, structurate pe mai multe niveluri de înțelegere, seria se dovedește una dintre cele mai complexe opere SF scrise vreodată. Curiozitatea și spiritul independent caracteristice lui Frank Herbert i-au creat acestuia multe probleme încă din copilărie și l-au pus în situații dificile mai târziu. Astfel, scriitorul nu și-a absolvit liceul deoarece a refuzat să urmeze un curs obligatoriu predat de către un primar cu care nu era de acord. Frank Herbert s-a străduit o perioadă îndelungată să-și încropească o existență normală, trecând de la un serviciu la altul și mutându-se din oraș în oraș. A fost atât de independent încât a refuzat chiar să scrie pentru o anumită piață. A scris numai ceea ce a simțit că trebuie să scrie. Pentru documentarea și elaborarea seriei «Dune», a avut nevoie de 6 ani. Și după toate aceste sacrificii și frământări, a primit refuzuri din partea a 23 de editori. Soția sa, Beverly, a fost pentru Frank Herbert sprijinul cel mai de nădejde. Aceasta a renunțat la propria carieră literară, muncind pentru a plăti facturile și a-i acorda lui Frank întreaga libertate de creație de care avea nevoie. În fapt, cei doi au format o adevărată echipă, Beverly fiind cea care i-a redactat aproape toate scrierile. Cei doi au trăit o poveste de dragoste remarcabilă și tragică în același timp, iar moartea prematură a soției i-a lăsat lui Frank Herbert un gol imens în suflet, modificând chiar, într-un fel, cursul unuia dintre romanele din ciclul «Dune»: «Canonicatul Dunei». În total, Frank Herbert a scris aproximativ 30 de cărți și antologii de povestiri, incluzând aici și cele 6 cărți din seria «Dune». Toate au devenit bestselleruri internaționale. A colaborat, împreună cu Bill Ransom, la romanele «Incidentul Isus», «Efectul Lazăr» și «Factorul Înălțare», iar ultimul său roman publicat, «Man of Two Worlds», a fost scris împreună cu fiul său, Brian. Deși apărută cu multe decenii în urmă, «Dune» este mai actuală și mai populară ca niciodată, noii cititori descoperind mereu alte și alte înțelesuri. A fost tradusă în zeci de limbi și s-a vândut în peste 20 de milioane de exemplare.” (Editura Nemira)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul volumelor din celebra serie „Dune” scrise de Frank Herbert! Ciclul „Dune” este unul foarte complex, explorând teme precum: supraviețuirea pe termen lung a speciei umane; evoluția umană; planetologia; ecologia; consecințele manipulării genetice; posibilitățile mistice și psihice; intersecția problematicilor ce țin de religie, politică, economie și putere într-un viitor al omenirii în care călătoriile interstelare și colonizarea mai multor lumi au fost de mai multă vreme dezvoltate. Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org