Sărbătoritul zilei: Franz Kafka

Franz Kafka (3 iulie 1883, Praga, Regatul Boemiei, Austro-Ungaria [Cehia] – 3 iunie 1924, Kierling, lângă Viena, Austria)

Romancier, autor de proză scurtă și de epistole, memorialist, eseist și jurist evreu de limbă germană.

„Franz Kafka s-a născut în 1883 la Praga, într-o familie evreiască. A urmat Gimnaziul Umanist German Naţional, apoi s-a înscris la Facultatea de Drept a Universităţii Ferdinand-Karls, obţinând doctoratul în 1906. A lucrat ca avocat la o companie de asigurări, scriind noaptea, în secret, povestiri pe care până la urmă le publică în 1913, la insistenţele prietenului său, poetul Max Brod, într-o colecţie ce se va bucura de succes. A avut o bogată corespondenţă şi a ţinut mai multe jurnale de-a lungul vieţii. În 1914 Kafka începe să scrie romanul «Procesul» şi povestirea «Colonia penitenciară», iar un an mai târziu publică nuvela «Metamorfoza». Kafka nu a terminat nici unul dintre cele trei romane – «Procesul» (1925), «Castelul» (1926) şi «America» (1927) – şi şi-a distrus mare parte din scrieri. Max Brod a adunat şi a publicat postum tot ce a lăsat Kafka după moartea lui prematură, în 3 iunie 1924, ignorând instrucţiunile autorului, care dorea ca opera să-i fie arsă. Viziunea grotescă, halucinantă, impregnată de anxietate a lui Kafka a influenţat puternic mulţi scriitori, de la existenţialiştii francezi la Salinger sau Saramago.” (Editura Polirom)

„Strivit sub comentariile posterităţii, Franz Kafka […] nu poate fi redus la o singură formulă nici ca om, nici ca scriitor. Viaţa lui nu are nimic spectaculos, deşi chiar el atrage atenţia, într-o scrisoare, că nu există viaţă banală, nici neînsemnată sau monotonă, că viaţa e pur şi simplu înspăimântătoare şi că el însuşi se simte atât de diferit de semenii lui, încât se îndoieşte că e om. Se naşte la Praga, pe atunci oraş austro-ungar, într-o familie de evrei de limbă germană. Tatăl este comerciant, iar mama provine dintr-o familie destul de avută şi erudită. Franz Kafka urmează, fără entuziasm, studii de drept, încheiate printr-un doctorat în 1906, apoi, toată viaţa, lucrează ca jurist la o companie de asigurări, făcând o muncă administrativă. Nu s-a căsătorit, deşi s-a logodit de trei ori, şi n-a avut urmaşi. Conştiinţa importanţei scrisului în propria viaţă apare de timpuriu la Kafka şi e adesea exprimată. Chiar dacă încrederea în scrisul propriu are oscilaţii mari, scrisul e aproape organic, fizic legat de el. Cărţile lui (între care «Metamorfoza», «Procesul», «Castelul», «Colonia penitenciară», «America») au dat unul dintre tonurile esenţiale ale literaturii europene de la începutul secolului XX, deşi multe sunt neterminate. Faima, cu excepţia aprecierii elogioase a unui mic grup de prieteni, a fost doar postumă.” (Editura Humanitas)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul, atât în limba română, cât și în engleză a scrierilor lui Franz Kafka – considerat pe bună dreptate unul dintre autorii geniali și esențiali ai literaturii universale! Operele sale, combinând elemente ale realismului cu cele ale fantasticului, prezintă în mod tipic protagoniști aflați în izolare care se confruntă cu situații dificile, bizare, suprarealiste și cu puteri social-birocratice de neînțeles, toate creațiile literare ale lui Kafka explorând teme precum: alienarea, anxietatea existențială, vinovăția și absurditatea. Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org