Sărbătoritul zilei: George Bacovia

George Bacovia, născut George Andone Vasiliu (17 septembrie 1881, Bacău, județul Bacău, Regatul României [România] – 22 mai 1957, București, Republica Populară Română [România])

Poet, prozator, cadru didactic, bibliotecar și jurnalist român.

„[…] În 1903 a plecat la Bucureşti spre a urma Facultatea de Drept. S-a retras după un an. L-a cunoscut pe Alexandru Macedonski. În 1907 s-a înscris la Facultatea de Drept din Iaşi şi a colaborat la «Versuri și proză» a poetului simbolist I. M. Raşcu. Şi-a luat licenţa în 1911. N-a profesat. În 1914 s-a internat la un sanatoriu de tuberculoşi de lângă Bucureşti. Volumul «Plumb», 1926, a fost premiat de Ministerul Artelor şi de Academia Română. Din 1925 s-a stabilit la Bacău, fiind redactor-şef la «Ateneul cultural». A obţinut premiul Societăţii Scriitorilor Români (1925) şi Premiul Naţional pentru Poezie (1934). Din 1928 s-a stabilit la Bu­cureşti, unde a continuat să scrie versuri simboliste şi de inspiraţie socială – «Cu voi», 1930; «Comedii în fond», 1936; «Stanţe burgheze», 1946 – exprimând plenar sinteza naţională a simbolismului în linia Rollinat şi Verlaine. A scris şi proză, de asemenea simbolistă: «Bucăţi de noapte», 1926. Cu înclinaţii sociale şi apetit pentru stânga ideologică, Bacovia a rămas ca poet al toamnei şi tristeţii, într-o lume neprielnică existenţei plenare a omului ca individ, simbol al omului izolat şi înfrânt de forţe pe care nu le poate controla.” (Enciclopedia identității românești. Personalități)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul operelor lui George Bacovia – cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai însemnați poeți din lirica românească! Vă așteptăm cu drag! 😊