Sărbătoritul zilei: Georges Simenon

Georges Simenon, pe numele său complet Georges Joseph Christian Simenon (13 februarie 1903, Liège, Belgia – 4 septembrie 1989, Lausanne, Elveția)

Romancier, autor de proză scurtă și memorialist francez de origine belgiană.

„[…] În perioada 1923-1933, a scris sub pseudonim mai mult de 200 de cărţi de literatură de senzaţie. Primul roman semnat cu numele său a fost «Cazul lui Peter Letonul» (Pietr-le-Letton, 1931), în care a introdus unul dintre cele mai cunoscute personaje ale romanului poliţist, inspectorul parizian Maigret. A scris cca 80 de romane cu acest personaj, alte 130 de romane psihologice, numeroase nuvele şi lucrări autobiografice. A fost unul dintre cei mai prolifici şi publicaţi autori ai sec. XX. Tema centrală a creaţiilor sale este existenţa izolată a individului nevrotic şi ciudat.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 14)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul numeroaselor cărți ale lui Georges Simenon – unul dintre cei mai renumiţi autori de literatură poliţistă din lume, scrierile sale fiind traduse în peste 50 de limbi! Simenon, care a călătorit în mai mult de treizeci de țări, a trăit în Statele Unite ale Americii peste un deceniu, începând din 1945. Ulterior a locuit în Franța și în Elveția. La vârsta de 70 de ani a încetat să mai scrie romane, dar a continuat să scrie nonficțiune. În cercetările sale, detectivul Jules Maigret, celebrul personaj principal al romanelor și povestirilor polițiste ale lui Georges Simenon, se bazeză mai ales pe intuiția sa deosebit de dezvoltată și pe o foarte bună cunoaștere a psihologiei umane. Vă așteptăm cu drag! 😊