Sărbătoritul zilei: Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Giuseppe Tomasi di Lampedusa (23 decembrie 1896, Palermo, Sicilia, Regatul Italiei [Italia] – 23 iulie 1957, Roma, Italia)

Romancier, autor de proză scurtă și eseist italian.

„Despre Giuseppe Tomasi, duce de Palma și principe de Lampedusa, născut în 1896 la Palermo, fiul său adoptiv, Gioacchino Lanza Tomasi, mărturisea că era un «om al tainelor». Că a fost și a rămas așa se poate vedea din faptul că nici azi, la aproape șase decenii de la moartea sa, biografii nu cunosc din viața aristocratului sicilian decât foarte puține lucruri. În timpul Primului Război Mondial a luptat ca ofițer de artilerie în armata italiană, a fost luat prizonier, a evadat și s-a întors din Ungaria în Italia pe jos. S-a căsătorit în 1932 cu baroneasa Alessandra Wolff Stomersee. Nesuportând guvernarea lui Mussolini, a trăit lungi perioade în străinătate, iar după război a revenit la Palermo. În 1955 a început să scrie «Ghepardul», al cărui plan îl avea în minte de mulți ani. A murit la Roma în 1957, înainte de publicarea romanului («Il Gattopardo», Feltrinelli, 1958; trad. rom. Humanitas Fiction, 2011), considerat unul dintre cele mai importante din literatura italiană. Printre scrierile sale postume se numără «Sirena şi alte povestiri» («I Racconti», 1961; Humanitas Fiction, 2016), «Lezioni su Stendhal» (1977), «In vito alle Lettere francesi del Cinquecento» (1979), «Letteratura inglese», 2 vol. (1990-1991), «Călător prin Europa. Epistolar 1925-1930» («Viaggio in Europa. Epistolario 1925-1930», 2006; Humanitas, 2016).” (Editura Humanitas)

Romanul „Ghepardul” a avut un extraordinar succes la public, datorat parțial și celebrei transpuneri cinematografice din 1963, „Il Gattopardo”, în regia lui Luchino Visconti, cu o distribuție de excepție: Burt Lancaster, Alain Delon și Claudia Cardinale în rolurile principale.

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul creațiilor literare ale lui Giuseppe Tomasi di Lampedusa și îndeosebi a capodoperei acestuia – „Ghepardul”! Unicul roman al acestui autor de sorginte nobilă este și una dintre cele mai importante opere ale literaturii moderne italiene, fiind un „studiu psihologic”, o urmărire a vieții personajului principal, Don Fabrizio Corbera, povestea decăderii familiei sale, dar și o frescă istorică, politică și socială din perioada „Risorgimento” (unificarea Italiei din secolul al XIX-lea). Vă așteptăm cu drag! 😊