Sărbătoritul zilei: Graham Greene

Graham Greene, pe numele său complet Henry Graham Greene (2 octombrie 1904, Berkhamsted, Hertfordshire, Anglia – 3 aprilie 1991, Vevey, Elveția)

Romancier, autor de proză scurtă, de jurnale de călătorie și de cărți pentru copii, dramaturg, eseist, memorialist, scenarist, critic de film și jurnalist englez.

Graham Greene „[…] a studiat la Balliol College, Oxford. După absolvire a fost, timp de patru ani, redactor la prestigiosul ziar «The Times» din Londra. Primul său roman, «Omul dinăuntru», apare în 1929, dar, deși cartea este bine primită, succesul și prestigiul vin odată cu al patrulea roman publicat, «Expresul de Stambul», după care Twentieth Century Fox a făcut celebrul film «Orient Express». După o călătorie în Liberia, întreprinsă în 1935, autorul britanic, un cinefil împătimit, devine critic de film la prestigioasa publicație «The Spectator», unde, în 1940, este numit redactor literar. Între 1941 și 1943, Greene lucrează pentru Foreign Office. Printre cele mai cunoscute romane ale sale inspirate din activitatea în acest domeniu se numără celebrele «Omul nostru din Havana» (1958) și «Americanul liniștit» (1955). Pe lângă romane, Graham Greene a publicat mai multe volume de nuvele, cărți de călătorie, piese de teatru și biografii, a lăsat în urmă sute de eseuri, cronici literare și de film. A primit două înalte distincții ale Marii Britanii: «The Order of Merit» și «Companion of Honour». În 1969 statul francez i-a conferit titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare. La Editura Polirom i-au fost traduse până în prezent, printre altele, «Consulul onorific», «Expresul de Stambul», «Factorul uman», «Brighton Rock», «Omul nostru din Havana», «Ministerul groazei», «Patria m-a făcut om», «Sfârșitul unei iubiri», «Al zecelea om» și «La drum cu mătușa-mea».” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul celor mai celebre cărți ale lui Graham Greene! Autorul englez și-a manifestat preocupările pentru înțelegerea condiției umane, a contextelor morale și politice și a ambiguităților produse de acestea în lumea modernă, transpunându-le, deseori, dintr-o perspectivă catolică în operele sale! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org