Sărbătoritul zilei: Guy de Maupassant

Guy de Maupassant, pe numele său complet Henry-René-Albert-Guy de Maupassant (5 august 1850, Château de Miromesnil?, lângă Dieppe, Republica Franceză [Franța] – 6 iulie 1893, Paris, Republica Franceză [Franța])

Autor de proză scurtă, romancier, autor de jurnale de călătorie și poet francez.

„[…] Studiile de drept i-au fost întrerupte de izbucnirea Războiului franco-prusian; experienţa de voluntar a reprezentat sursa unora dintre cele mai bune lucrări ale sale. Ulterior, în calitate de angajat al serviciului civil, a devenit un protejat al lui Gustave Flaubert. A atras atenţia cu «Bulgăre de seu» (Boule de Suif, 1880), probabil cea mai reuşită nuvelă a sa. În următorii zece ani, a publicat cca 300 de nuvele, şase romane şi trei jurnale de călătorii. Luate împreună, nuvelele prezintă o imagine cuprinzătoare, în stil naturalist, a vieţii franceze între 1870 şi 1890. Printre temele abordate se numără războiul, ţărănimea normandă, birocraţia, viaţa de pe malurile Senei, problemele emoţionale ale membrilor diferitor clase şi halucinaţia.
Maupassant a fost de o promiscuitate ieşită din comun şi, înainte de a împlini 25 de ani, sănătatea îi era măcinată de sifilis. A încercat să se sinucidă în 1892, fiind apoi internat într-un azil, unde a murit la vârsta de 42 de ani. Este considerat maestrul francez al nuvelei.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 10)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul operelor lui Guy de Maupassant – un reprezentant de seamă al naturalismului și unul dintre cei mai buni scriitori de proză scurtă ai lumii! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org