Sărbătoritul zilei: Heinrich Böll

Heinrich Böll, pe numele său complet Heinrich Theodor Böll (21 decembrie 1917, Köln, Regatul Prusiei, Imperiul German [Germania] – 16 iulie 1985, Bornheim-Merten, lângă Köln, Republica Federală Germania [Germania])

Romancier, autor de proză scurtă și de jurnale de călătorie, eseist, dramaturg, memorialist și traducător german, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1972.

Heinrich Böll „[…] este cel de-al doilea scriitor german, după Thomas Mann, distins cu premiul Nobel pentru literatură (1972). Cu câţiva ani înainte, în 1967, a primit premiul Georg Büchner, cel mai important premiu literar al Germaniei. Membru al Grupului 47 şi profund implicat în viaţa publică din Germania postbelică, Böll şi-a asumat, alături de Günter Grass, rolul de conştiinţă a generaţiei sale. Cărţile lui, traduse în peste treizeci de limbi, sunt încărcate de un umanism puternic şi vorbesc despre vina tragică a poporului german, rănile încă nevindecate ale acestuia şi necesitatea de a privi în faţă un trecut întunecat şi dureros. Născut în Köln, într-o familie catolică, Heinrich Böll a refuzat să se înroleze în Hitler-Jugend, organizaţia de tineret a celui de-al Treilea Reich. A studiat la Universitatea din Köln, dar în timpul războiului a fost înrolat şi a participat la lupte pe teritoriile Franţei, României, Ungariei şi Uniunii Sovietice. A fost rănit de patru ori, iar în aprilie 1945 a fost capturat de armata americană şi trimis într-un lagăr de prizonieri. După război începe să scrie proză şi debutează în 1949 cu romanul «Der Zug war pünktlich» («Trenul a sosit la timp»). Cărţile sale se bucură de succes, dar au parte şi de controverse, în principal datorită temelor abordate, într-o Germanie care nu era deloc pregătită să îşi accepte vinovăţia pentru ororile din al Doilea Război Mondial. La Editura Polirom i-au apărut până în prezent volumele «Opiniile unui clovn» (2007), «Partida de biliard de la ora nouă şi jumătate» (2008), «Onoarea pierdută a Katharinei Blum» (2009) și «Fotografie de grup cu doamnă» (2010).” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul operelor lui Heinrich Böll – unul dintre cei mai însemnați scriitori germani postbelici! Romanele ironice ale lui Böll despre necazurile vieții germanilor din timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial surprind psihologia în schimbare a națiunii germane. Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org