Henrik Ibsen, pe numele său complet Henrik Johan Ibsen (20 martie 1828, Skien, Regatele Unite ale Suediei și Norvegiei [Norvegia] – 23 mai 1906, Kristiania, fostă Christiania [Oslo], Norvegia)
Dramaturg, director de teatru și poet norvegian.
„Important dramaturg norvegian de la sfârșitul sec. XIX, care a introdus în teatrul european o nouă metodă de investigație morală, aplicată unei descrieri riguros realiste a clasei de mijloc și caracterizată prin economie de acțiune, dialoguri pătrunzătoare și o logică riguroasă.
[…] Ibsen aparţine acelei categorii de autori moderni timpurii care ar putea fi numiţi marii neliniştitori – Feodor Dostoievski, Friedrich Nietzsche, William Blake. A scris în general piese despre oameni prozaici, obişnuiţi, dar din vieţile cărora a extras învăţături de o directeţe devastatoare şi de o remarcabilă subtilitate, marcate uneori de momente de mare frumuseţe, obligându-şi astfel publicul să-şi reexamineze cu dureroasă onestitate fundamentele morale ale vieţii. În a doua jumătate a sec. XIX, Ibsen a transformat teatrul european din spectacolul gratuit şi distractiv care devenise cu timpul în ceea ce fusese el cu multă vreme în urmă la greci – un instrument de pronunţare a unor judecăţi ultime asupra sufletului.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 8)
Printre cele mai importante opere ale lui Henrik Ibsen se află: „Peer Gynt” (1867), „Nora, O casă de păpuși” („Nora, Et dukkehjem”, 1879), „Fantomele” („Gengangere”, 1881), „Un dușman al poporului” („En Folkefiende”, 1882), „Rața sălbatică” („Vildanden”, 1884) și „Hedda Gabler” (1890).
Vă invităm la Filiala Micălaca pentru a împrumuta cărțile lui Henrik Ibsen – considerat părintele teatrului modern, unul dintre exponenții cei mai însemnați ai dramei de idei din literatura universală! Vă așteptăm cu drag! 😊
Sursă imagine autor: wikipedia.org