Sărbătoritul zilei: Henryk Sienkiewicz

Henryk Sienkiewicz, pe numele său complet Henryk Adam Alexander Pius Sienkiewicz, cunoscut și sub pseudonimul Litwos (5 mai 1846, Wola Okrzejska, Regatul Poloniei [Polonia] – 15 noiembrie 1916, Vevey, Elveția)

Romancier, autor de proză scurtă și jurnalist polonez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1905.

„[…] Fiul unui mic arendaş, Sienkiewicz nu s-a dovedit foarte silitor la învăţătură, preferând să-şi ocupe timpul cu încercări literare. Şi-a luat examenul de maturitate cu întârziere, după care, la insistenţele familiei, a început studiile la Facultatea de Medicină a Universităţii din Varşovia. La scurtă vreme a renunţat la Medicină pentru a se înscrie la Drept, şi mai apoi la Filologie, facultate pe care a şi absolvit-o. În 1869 a debutat ca ziarist şi, de-a lungul vremii, a publicat cronici culturale şi editoriale în mai multe publicaţii poloneze, devenind unul dintre cei mai apreciaţi ziarişti ai vremii. A fost un prozator prolific, cu o operă foarte diversă, însă cele care i-au adus faima internaţională sunt romanele sale istorice: trilogia poloneză, compusă din «Prin foc şi sabie» («Ogniem i mieczem», 1884), «Potopul» («Potop», 1886) şi «Pan Wołodyjowski» (1888), dar mai ales «Quo vadis» (1895). În 1905 i se decernează Premiul Nobel pentru Literatură,  pentru «merite deosebite ca scriitor epic».” (Editura All)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul operelor lui Henryk Sienkiewicz – unul dintre cei mai importanți scriitori polonezi ai tuturor timpurilor! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org