Sărbătoritul zilei: Honoré de Balzac

Honoré de Balzac, născut Honoré Balssa (20 mai 1799, Tours, Franța – 18 august 1850, Paris, Franța)

Romancier, autor de proză scurtă, dramaturg și poet francez.

„Autor francez care a scris un număr impresionant de romane și povestiri, formând ciclul «Comedia umană» (La Comédie humaine). A contribuit la consacrarea formei tradiţionale a romanului, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi romancieri ai tuturor timpurilor. […]” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 2)

„[…] Şi-a început cariera literară devreme, cu o operă comică, «Le Corsaire», inspirată din scrierile lui Byron. A continuat cu o tragedie în cinci acte, «Cromwell». Între timp îşi începe, fără prea mare succes, cariera de editor. Adevărata intrare în viaţa literară o face cu «Şuanii» (1829), operă cu care debutează şi cunoscuta «La Comédie humaine», o serie de romane şi nuvele din care fac parte celebrele «Eugénie Grandet» (1833), «Moş Goriot» (1835), «Iluzii pierdute» (1837), «César Birotteau» (1837). În această perioadă o cunoaşte pe Eveline Hańska, cu care poartă o intensă corespondenţă ce va sta la baza unui volum de scrisori. Continuă să publice, notabile fiind volumele «O afacere tenebroasă» (1841), «Verişoara Bette» (1847), «Ursule Mirouët» (1841), «Strălucirea şi suferinţele curtezanelor» (1839-1847). În 1850, după o relaţie îndelungată, se căsătoreşte cu Eveline Hańska. Moare în acelaşi an, trădat de o sănătate precară.” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul numeroaselor opere aparținătoare lui Honoré de Balzac, scriitorul francez fiind considerat unul dintre creatorii romanului realist și fiind supranumit, datorită măiestriei sale literare, „Shakespeare al romanului”! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org