Sărbătoritul zilei: I. S. Turgheniev

I. S. Turgheniev, pe numele său complet Ivan Sergheievici Turgheniev (9 noiembrie 1818, Oriol, Imperiul Rus [Rusia] – 3 septembrie 1883, Bougival, lângă Paris, A Treia Republică Franceză [Franța])

Romancier, autor de proză scurtă, dramaturg, poet și traducător rus.

„[…] Anii petrecuţi la Universitatea din Berlin l-au convins de superioritatea Vestului şi de necesitatea Rusiei de a se occidentaliza. A locuit în Europa din jurul anului 1862. Este cunoscut pentru portretizarea realistă, plină de afecţiune, a ţăranilor ruşi şi pentru studiile pline de profunzime asupra intelectualităţii care încerca să deschidă o nouă epocă a dezvoltării Rusiei. Cea mai cunoscută operă a sa este «Jurnalul unui uşuratic» (Dnevnik lişnego celoveka, 1850), care a consacrat atributul de «uşuratic» pentru intelectualul rus lipsit de voinţă, caracteristic sec. XIX. Ciclul de proze scurte «Povestirile unui vânător» (Zapiski ohotnika, 1852), în care critică iobăgia, i-a adus faima. Au urmat capodopera dramatică «O lună la ţară» (Mesiaţ v derevne, 1855) şi romanul «Rudin» (1856). Interesul său în privinţa schimbărilor şi a diferenţelor dintre generaţii este reflectat de scrierile «În ajun» (Nakanune, 1860) şi în controversatul «Părinţi şi copii» (Otţî i deti, 1862), cel mai important roman al lui Turgheniev. În «Fum» (Dîm, 1867) sunt caricaturizate ambele orientări, de dreapta şi de stânga, ale intelectualilor. În ultimele sale scrieri, «Un rege Lear al stepelor» (Stepnoi Koroli Lir, 1870) şi «Ape de primăvară» (Vesennie vodî, 1872), combină nostalgia elocventă cu fantezia, în timp ce «Desţelenire» (Novi, 1877) se concentrează asupra narodnicilor care încercau să semene ideea revoluţiei printre ţărani.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 15)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul celor mai importante opere ale unuia dintre cei mai renumiți autori ai literaturii ruse, dar și universale: I. S. Turgheniev! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org