Sărbătoritul zilei: James Joyce

James Joyce, pe numele său complet James Augustine Aloysius Joyce (2 februarie 1882, Dublin, Irlanda – 13 ianuarie 1941, Zürich, Elveția)

Romancier, autor de proză scurtă, poet, dramaturg, eseist, publicist și profesor irlandez.

„[…] Portretul subtil, dar onest, pe care Joyce l-a făcut naturii umane, ca şi extraordinara sa măiestrie de limbaj şi inventarea unor noi forme literare au exercitat una dintre cele mai copleşitoare influenţe literare asupra romancierilor de sec. XX. «Ulise» a devenit o capodoperă esenţială a literaturii, iar des­pre două dintre personajele sale, Leopold Bloom şi soţia sa, Molly, se poate spune că sunt descrise cu o intensitate şi cu o căl­dură umană nedepăşite în ficţiune. «Portret al artistului în tinereţe» este, de asemenea, remarcabil pentru intimitatea contactului pe care cititorul îl are cu personajul central şi conţine câteva pasaje de o excepţională expresivitate. Cele 15 povestiri adunate în «Oameni din Dublin» se concentrează, în mare parte, pe sordidul vieţii dublineze, dar «Cei morţi» este una dintre marile povestiri din istoria literaturii. Opiniile critice rămân împărţite în legătură cu ultima operă a lui Joyce, «Veghea lui Finnegan», un vis universal despre o familie irlandeză, compus intr-un stil multilingvistic, pe mai multe niveluri, care creează o reţea de semnificaţii; deşi aparent ininteligibilă la o primă lectură, cartea este plină de poezie şi de spirit, conţinând fragmente de o mare frumuseţe. Celelalte lucrări ale lui Joyce – versuri («Muzică de cameră» [Chamber Music, 1907]; «Poaeme de un penny» [Poame Penyeach, 1927]; «Culegere de poezii» [Collected Poems, 1936]) şi o piesă, «Exilaţii» [Exiles, 1918]) – deşi scrise cu talent, au contribuit prea puţin la reputaţia sa internaţională.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 8)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul operelor lui James Joyce – un revoluționar la nivel mondial al literaturii moderne, renumit pentru experimentele sale lingvistice și pentru explorarea și utilizarea unor noi tehnici literare, îndeosebi în lucrările sale de o extraordinară complexitate și valoare, precum „Ulise” („Ulysses”, 1922), dar și „Veghea lui Finnegan” („Finnegans Wake”, 1939), aflate, cu certitudine, printre capodoperele literaturii universale din toate timpurile! Joyce a fost un adevărat geniu al ideilor și literelor și, infailibil, unul dintre cei mai remarcabili și influenți scriitori ai secolului al XX-lea! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org