Sărbătoritul zilei: Jaroslav Seifert

Jaroslav Seifert (23 septembrie 1901, Praga, Boemia, Austro-Ungaria [Cehia] – 10 ianuarie 1986, Praga, Cehoslovacia [Cehia])

Poet, autor de cărți pentru copii, memorialist și jurnalist ceh, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1984.

„[…] Şi-a câştigat existenţa ca jurnalist până în 1950. Deşi primele sale lucrări reflectă speranţe în viitorul promis de comunismul din Uniunea Sovietică, s-a rupt de Partidul Comunist în 1929. Mai multe elemente lirice au fost vizibile în următoarele poeme, iar istoria şi evenimentele din Cehoslovacia au fost subiectele tratate în cele cca 30 de volume ale sale. În anii 1980 şi 1990, numeroase dintre lucrările sale au fost traduse, inclusiv «Voiaj în luna de miere» (Svatebni Cesta, 1938), «Evantaiul Boženei Němcová» (Vějíř Boženy Němcové, 1940) şi «Cometa lui Halley» (Halleyova Kometa, 1967). A publicat în diferite ziare, dar a scris şi literatură pentru copii şi memorii. În 1984 a fost primul ceh căruia i-a fost decernat Premiul Nobel pentru literatură.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 14)

Jaroslav Seifert „[…] este ultimul mare reprezentant al avangardei din literatura cehă, opera sa numărând peste treizeci de volume de poezie.
Lucrările sale, publicate în samizdat sau în străinătate, evocă viaţa din Praga, opresiunea nazistă şi stalinistă. Semnatar al «Cartei ’77», a luat atitudine împotriva persecuţiilor politice la care erau supuşi scriitorii.
A fost laureat cu Premiul Nobel pentru literatură în 1984, dar, prea în vârstă şi prea bolnav pentru a putea călători până la Stockholm, să ridice prestigiosul premiu, scriitorul a fost nevoit să urmărească festivitatea decernării de pe patul de spital.” (Editura Art)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul volumului autobiografic „Toate frumuseţile lumii”, cartea reprezentând o selecţie a celor mai frumoase pagini din versiunea originală scrisă de Jaroslav Seifert! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org