Sărbătoritul zilei: John Irving

John Irving, pe numele său complet John Winslow Irving, născut John Wallace Blunt Jr. (n. 2 martie 1942, Exeter, New Hampshire, S.U.A.)

Romancier, autor de proză scurtă, eseist, scenarist și profesor american.

„[…] A predat la mai multe universităţi înainte de a deveni scriitor profesionist, la sfârşitul anilor 1970. Romanul de succes «Lumea văzută de Garp» («The World According to Garp», 1978, ecranizare în 1982), este remarcabil, ca şi celelalte opere ale sale, prin firul epic incitant, caracterizările pline de culoare, umorul negru şi analiza problematicii contemporane. Din cele mai recente lucrări fac parte «Hotelul New Hampshire» («The Hotel New Hampshire», 1981, ecranizare în 1984), «Regulile Casei Cider» («The Cider House Rules», 1985, ecranizare în 1999), «Un fiu al circului» («A Son of the Circus», 1994) şi «Văduvă pentru un an» («A Widow for One Year», 1999).” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 8)

„John Irving și-a publicat primul roman la vârsta de douăzeci și șase de ani, fiind un autor contemporan care se bucură de un mare succes internațional, la critică și la public, toate romanele sale devenind bestselleruri. Irving s-a situat, în 1979, printre finaliștii «American Book Award» (astăzi «National Book Award»). În 1980, «Lumea vazută de Garp» a câștigat premiul «National Book Foundation», cartea fiind apoi ecranizată, cu Glen Close, Robin Williams și John Lithgow în rolurile principale, iar filmul fiind nominalizat pentru Premiul Oscar la mai multe categorii. În 1992, Irving a fost inclus în «National Wrestling Hall of Fame» din Stillwater, Oklahoma. În 2001 a fost ales în «American Academy of Arts and Letters». «A Widow for One Year» (1998) a fost introdus pe lista «Notable Book» întocmită de New York Times. În 2004, prima parte a romanului a fost ecranizată sub titlul «The Door in the Floor», avându-i ca protagoniști pe Kim Basinger și Jeff Bridges. În 1999, după aproximativ zece ani de lucru la romanul «Cider House Rules», John Irving a realizat și un scenariu pentru filmul regizat de Lasse Hallström, cu Michael Caine, Tobey Maguire, Charlize Theron și Delroy Lindo în rolurile principale. Filmul a avut mai multe nominalizări la Premiul Oscar, inclusiv cea pentru cel mai bun film, Irving câștigând Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu.” (Editura Rao)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui John Irving, unul dintre cei mai celebri scriitori contemporani americani! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org